Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Analytička a perfekcionistka. Daniela Hantuchová tenis stále miluje

Na kurt vyšlo vysoké dievča s dlhými nohami, gaštanovými vlasmi a výnimočným tenisovým umom. Malo vek tínedžerky, postavu modelky.

09.02.2017 08:58
Daniela Hantuchová Foto: ,
Daniela Hantuchová.
debata

Zbierala jej loptičky

Bol záver októbra 2002 a Daniela Hantuchová svoju skvelú kariéru ešte len rozbiehala. Prvé kroky robila aj v Pohári federácie. V semifinále súťaže zložila mimoriadne náročnú skúšku. Zdolala podstatne skúsenejšiu (o jedenásť rokov staršiu) Talianku Silviu Farinovú Eliovú. Pre Slovensko zabezpečila druhý, v konečnom účtovaní rozdielový bod. A prispela k postupu do finále, po ktorom partia okolo kapitána Tomáša Malika zdvíhala nad hlavy slávnu trofej.

Popradská rodáčka bola v tíme jednoznačne najmladšia. Devätnásťročné dievča obklopovali o deväť rokov staršia Janette Husárová, o päť rokov staršia Henrieta Nagyová a o tri roka staršia Martina Suchá.

„Keby mi vtedy niekto povedal, že si s Taliankami zahrám aj v roku 2017, asi by som mu ani na sekundu neverila. Som vďačná za to, že znovu môžem reprezentovať,“ odkázala Hantuchová pred týždňom fanúšikom prostredníctvom Facebooku.

Niekdajšia piata hráčka sveta nebude chýbať vo Forli – dejisku úvodného kola II. svetovej skupiny Pohára federácie, v ktorom budú Slovenky čeliť domácim Taliankam. Zatiaľ čo pred necelými pätnástimi rokmi bola Hantuchová v pozícii tímového benjamínka, tentoraz bude rady a skúsenosti rozdávať. Od Jany Čepelovej je staršia o desaťročie, od Anny Karolíny Schmiedlovej o jedenásť, od Rebeccy Šramkovej o trinásť rokov.

Najmladšia členka tímu dokonca kedysi zbierala jednej z najlepších tenistiek planéty na zápasoch loptičky. „Som rád, že Daniela je medzi nami. Prišla napriek tomu, že možno neodohrá ani jeden zápas,“ hovoril pred cestou do Forli tímový kapitán.

Nie je len do počtu

Akú úlohu teda bude mať slovenská veteránka počas víkendového stretnutia?

„Daniela je garantom toho, že vždy zo seba vydá maximum. Nielen po fyzickej stránke, ale aj z hľadiska využitia skúseností a chopenia sa šance. V porovnaní s ostatnými má jednu obrovskú výhodu – najlepšie pozná súperky. Myslím si, že popri Matejovi Liptákovi zohrá aj inú dôležitú úlohu. Spoluhráčky dokáže dobre nastaviť. Predsa len, radu od kamarátky z tímu vníma hráčka inak ako od trénera,“ myslí si Karin Cíleková-Habšudová.

Bývalá svetová desiatka sa s Hantuchovou stretla vo fedcupovom tíme sedemkrát – v rokoch 1999, keď mladšia zo Sloveniek v Pohári federácie začínala, až 2001, keď Habšudová v tíme končila. Tri razy sa spolu v národných farbách predstavili vo švorhre.

„Danielu poznám veľmi dobre. Už v mladom veku vedela výborne analyzovať situáciu. Pre slovenský výber môže byť veľkým plusovým bodom. Rozhodne nie je len do počtu. Samozrejme, jej hernú pohodu neviem odhadnúť, dlho som ju nevidela. Ale čo sa týka mentorského hľadiska, ide o skvelú voľbu,“ vraví Cíleková-Habšudová.

Faktom je, že Hantuchová má už najlepšie roky dávno za sebou. V rebríčku klesla do tretej stovky, na grandslamoch musí hrať kvalifikácie. Ako naposledy na Australian Open, keď prehrala v prvom kole.

Napriek tomu môže slovenskému tímu výrazne pomôcť – najmä pri neúčasti Dominiky Cibulkovej a Kristíny Kučovej.

„Stále patrí k vynikajúcim tenistkám. Minimálne vo štvorhre by mala nastúpiť, v nej totiž rozhodujú najmä skúsenosti,“ hovorí Vladimír Pláteník. „Daniela je ohromná perfekcionistka. Zažil som ju počas mesačnej prípravy, pre tenis robí všetko, stále je doň zamilovaná. Pre dievčatá bude spolupráca s ňou výbornou skúsenosťou. Už len jej prítomnosť ich bude motivovať,“ dodáva tréner nádejnej Rusky Darie Kasatkinovej.

Slovenky majú vo svojom strede veľkú zbraň. Z hráčskeho hľadiska je už Hantuchová síce za zenitom, no jej osobnosť vyžaruje vzácnu energiu. Bude jej vplyv dostatočne silný na to, aby sa Slovenky postarali na pôde favorita o prekvapenie?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Daniela Hantuchová #Pohár federácie 2017