Bednárik zo všetkých strán

Rok po smrti Jozefa Bednárika (zomrel 22. augusta 2013 vo veku 65 rokov) vychádza vo vydavateľstve Ikar knižka Andrey Coddington nazvaná JOZEF BEDNÁRIK.

16.09.2014 07:00
Andrea Coddington - Jozef Bednárik Foto:
Andrea Coddington - Jozef Bednárik
debata

Je to knižka spomienok a vyznaní, ale pôsobí inak, ako takéto publikácie obyčajne vyznievajú. Táto je ako veľká šou, ako divadlo či kabaret a v konečnom dôsledku je veselá.

Jozef Bednárik urobil totiž počas života veľa práce a mal množstvo priateľov. Patril do veľkej rodiny divadelnej aj tej pokrvnej. Mal súrodencov, ktorých deti boli akoby jeho. Všetci títo ľudia v knižke vystupujú a vnášajú do nej vitalitu, ktorá sa násobí vitalitou samotného umelca. Bol to profesionál, ktorý svojmu povolaniu zasvätil život. V samote rozmýšľal o tom, na čom práve pracoval, trápil sa, hľadal, pri inscenovaní sa často rozčuľoval, kričal, ale verejnosti ukazoval veselú tvár. A dokonalé výsledky. Vypracoval sa na váženého umelca, o ktorom vyjde iste ešte veľa vážnych a odborných štúdií a úvah. Budú sa o ňom učiť študenti na umeleckých školách ako o veľkom intelektuálovi – ktorým iste aj bol, ale ľudia si ho budú pamätať najmä ako blízkeho priateľa.

Bednárik mal totiž aj svoju ľudovú tvár. Vedel baviť ľudí bezprostredne a šťavnato, ako dávni komedianti či kočovní herci. Nie nadarmo sa stal obľúbeným porotcom v televíznej šou – aj tam spájal intelekt, postreh, rozhľad s pôvabom ľudového zabávača. Skrátka: ťažko sa z neho "vysomáriť“. Kto vlastne bol? Aký bol? V čom bol najpravdivejší? Asi to bolo všetko dovedna – aj jeho herectvo, aj jeho režírovanie, aj jeho kreslenie, aj jeho život, ktorý ho bavil. Gurmánstvo rôznych druhov. Rád jedol, ale s chuťou chodil aj na rôzne predstavenia, cestoval po svete za umením, spoznával ľudí, krajiny. Vedel sa veľmi skamarátiť… Opájal sa, život hltal a bol aj jeho gejzírom.

Na jednom mieste sa v knižke pekne hovorí, že „šetril na kultúru“. Kultúra bola to, čo považoval za zmysel života. Za zmysel svojho života. A mal jej dosť. Bol teda šťastný. Z knižky to vyžaruje, je optimistická a „zhovorčivá“. Je v nej veľa fotografií, veľa osobného. Dovedna je naozaj ako veľká šou, v ktorej sa to hýbe, vlní, rýchlo napreduje, obraz strieda obraz a svetlá blikajú. A je to všetko pod jednou strechou. Nie je to „učesané“, nie je to uhladené. Knižku iste uvítajú najmä tí, ktorí Bednárika spoznali už ako televíznu celebritu, obľúbili si ho, a možno ani nevedeli, čo všetko tento človek znamená. Vďaka publikácii si rozšíria o ňom poznatky a nájdu iste aj to, čo hľadajú – korenisté výroky, zážitky, zaujímavé príbehy, svedectvá o osudových chvíľach a umelcových vzťahoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #Jozef Bednárik #Andrea Coddington