sk  |  en
Štvrtok | 28.03.2024, 13:07 | meniny: Soňa; zajtra: Miroslav
  • | Deň učiteľov

    Deň učiteľov sa oslavuje v deň narodenia pedagóga Jána Ámosa Komenského, učiteľa národov. Sviatok je oslavou práce všetkých pedagogických pracovníkov, ktorých práca je poslaním a zaslúžia si za svoje znalosti, trpezlivosť a obetu úctu a poďakovanie.

Benka, Fulla, Bazovský a ďalšie osobnosti v Bratislave

17.01.2006 | Pod záštitou ministra kultúry Českej republiky Vítězslava Jandáka a ministra kultúry Slovenskej republiky Františka Tótha sa koná v Pálffyho paláci GMB na Panskej ulici v Bratislave od 18. 1. do 9. 4. 2006 výstava Klenoty českého a slovenského moderného maliarstva 1907 – 1945.

Kurátorom časti Slovenské maliarstvo 1913 – 1945 je PhDr. Ivan Jančár. Podľa jeho slov návštevníci budú mať možnosť uvidieť 30 špičkových, na Slovensku prevažne neznámych a prvýkrát vystavených diel od M. Benku, Ľ. Fullu, M. A. Bazovského, C. Majerníka, E. Nevana, J. Želibského a iných. Každý jeden vystavený obraz je ojedinelý a výnimočný.

„Výstava je reprezentatívnym výberom diel českého a slovenského moderného maliarstva z rokov 1907 – 1945 zostavená zo zbierok šiestich českých a moravských galérií. Časť venovaná českému maliarstvu z rokov 1907-1939 predstaví 67 najvýznamnejších diel českého moderného výtvarného umenia (E. Filla, J. Čapek, J. Šíma, J. Zrzavý, Toyen a i.),“ uviedol v skratke Ing. Ján Kukal, manažér výstavy.

Výnimočné diela českého a slovenského maliarstva okrem iného ukážu ich napojenie na európske dobové umenie a ich špecifickosť a ojedinelosť v kontexte nášho výtvarného vývoja.

Viola Tóthová

najčítanejšie aktuality

kontaktujte nás

tip na osobnost