Video: Chcel by som STV 3, STV 4 aj STV 5! Ale nie sú na to peniaze. Tvrdí minister Krajcer
21.2.2012 08:58
akt. 05.02.2019 01:18

Video: Chcel by som STV 3, STV 4 aj STV 5! Ale nie sú na to peniaze. Tvrdí minister Krajcer

Uložiť článok
Čo bude znamenať zrušenie koncesionárskych poplatkov? V akom stave je slovenská kultúra? Aj o týchto témach diskutovali vo volebnom štúdiu spravodajského portálu Aktuality.sk minister kultúry Daniel Krajcer (SaS) a poslanec NR SR Dušan Jarjabek (Smer-SD).

Spravodajský portál Aktuality.sk pre vás v priestoroch mediálneho centra Paneurópskej vysokej školy pripravil sériu predvolebných diskusných relácií, kde politici odpovedajú na otázky čitateľov Aktuality.sk či študentov spomínanej školy. Tentoraz diskutovali

(SaS) a

(Smer-SD).

Čo potrebuje slovenská kultúra okrem peňazí?

Krajcer : Slovenská kultúra je bohatá na ľudí. Máme skvelých a šikovných umelcov, ktorí aj v podmienkach, v ktorých by v iných krajinách ťažko niečo vytvorili, fungujú. Ono sa hovorí, že nie všetko je o peniazoch, ale v zásade sa k tomu dostávame. Nejde priamo o peniaze, ako o vytvorenie materiálneho  zázemia, aby umelec nebol denno-denne v situácii, keď je konfrontovaný s tým, či peniaze sú, alebo nie sú. Je to o vytvorení udržateľného financovania alebo vytvorení viaczdrojového financovania, aby časť kultúry nebola závislá od toho, ako dopadnú rokovania o štátnom rozpočte medzi ministrom kultúry a ministrom financií. Ísť natvrdo do diskusie na tému sponzorského zákona, ako vytvoriť podmienky na vstup súkromného sektora do kultúry.   

Jarjabek : Každá vláda zápasí s finančnými prostriedkami pre kultúru. Paradoxné je, že sa v súčasnosti robí menej pôvodnej slovenskej tvorby, ako sa robilo za Československa. Je to niečo, nad čím by sme sa mali zamyslieť. V takom finančnom režime, ako v súčasnosti existuje, by nikdy nevznikli takí autori ako Suchoň, Cikker, Moyzes, Zelienka atď. To sú ľudia, na ktorých sme právom hrdí. Mali však ďaleko lepšie podmienky na tvorbu, ako je to dnes.

Video: Otázka študentky na tému Lampa v STV

Nejaký čas už prešiel od spojenia Slovenskej televízie (STV) a Slovenského rozhlasu do RTVS. Naplnilo to očakávania?

Jarjabek : Počkajme chvíľu a po voľbách by možno bolo dobré spýtať sa pani riaditeľky, čo si myslí o spojení STV a Slovenského rozhlasu (SRo), kde z hľadiska jej riadiacej funkcie, jej empirických poznatkov, ktoré v rámci riadenia určite bude mať, čo je podľa nej výhodnejšie a lepšie.

Súčasťou reforiem v STV má byť aj zrušenie koncesionárskych poplatkov, ktoré je naplánované na začiatok roku 2012.

Jarjabek : Zmluva so štátom je pre mňa to jediné, čo v rámci legislatívy funguje a čo je zábezpeka financovania STV a rozhlasu aj do budúcnosti. Obávam sa jednej veci. Na jednej strane sa zrušili koncesionárske poplatky, čo sa odložilo na 1. január 2013, na druhej strane do dnešného dňa nie je vyriešené, čím sa nahradia. Štátnym rozpočtom, ale nie je to legislatívne učesané. Od pána ministra to nepovažujem za politicky korektný krok, pretože ak chceli niečo také spraviť, prečo to nespravili od 1. januára tohto roku, ale nechali to až na ďalšiu vládu. Ide minimálne o 90 miliónov eur. Pokiaľ by to išlo z rozpočtu ministerstva kultúry, tak toto ministerstvo môžeme zavrieť.

Krajcer : Od 1. januára tohto roku sa to neschválilo preto, lebo chýbala politická vôľa. SaS to presadila do programového vyhlásenia, ale naši kolegovia z koalície s tým mali problém. Takže to nie je nekorektné, je to fakt. Aby sme si uvedomili, v asi polovici krajín EÚ je verejnoprávne vysielanie financované primárne zo štátneho rozpočtu. Systém financovania, ako bol nastavený (zástrčkový zákon) na Slovensku, bol pokusom riešiť financovanie, ale výber koncesionárskych poplatkov v čase krízy klesal. Zvyšovanie koncesionárskych poplatkov je nereálne. Ročne pritom náklady na výber koncesionárskych poplatkov stojí 100 miliónov korún (cca 3 milióny eur). My sme nič nechystali pre nejakú budúcu vládu, pretože tento zákon sme pripravovali ešte v čase, keď vláda Ivety Radičovej mala dôveru.

Video: Bolo nevyhnutné zrušenie STV3?

Čo bolo najlepšie a najhoršie za ministrovania Daniela Krajcera?

Jarjabek : Napadajú mi samé vtipné veci, ale asi by som mal byť seriózny. V podstate najlepšie bolo, že toto ministerstvo nikto nezrušil,  pretože pred pár rokmi boli kruhy, ktoré o tom debatovali. Bolo veľmi dobré, že toto ministerstvo nespojili s ministerstvo školstva. To bolo fajn. A to, čo bolo zlé, nemôžem si pomôcť, zákon o financovaní STV a SRo je nášľapná mína pre tieto inštitúcie a nie dobre si viem predstaviť, čo bude ďalej s financovaním. Musí nastať celospoločenský dohovor, aby sa dohodli opozícia aj koalícia, čo s verejnoprávnymi inštitúciami a ich financovaním. Najhoršie bolo spojenie STV a SRo.

Krajcer : Vždy je to na rozhodnutí konkrétneho poslaneckého zboru, čo ďalej. Pravidlá sú jasne nastavené. Rešpektujem, že Dušan Jarjabek má iný názor na financovanie verejnoprávnych médií. Keď mám povedať ja niečo pozitívne, najväčšiu hrdosť mám vo vzťahu k obnove kultúrneho dedičstva. Rozbehli sme rozsiahlu obnovu hradov s využitím nezamestnaných. Zachránili sme najväčší balík finančných prostriedkov, aký kedy do slovenskej kultúry išiel a asi aj pôjde. Je to 217 miliónov na digitalizáciu kultúrneho dedičstva a vybudovanie infraštruktúry pamäťových a fondových inštitúcií. 

Celé video diskusie D. Krajcera s D. Jarjabkom

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Voľby 2012, Daniel Krajcer
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.