Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cibulková: Nevidím limity. Snívam o grandslame

V lietadle presedela viac ako desať hodín. Absolvovala takmer desaťtisíc kilometrov dlhú cestu. Napriek tomu pôsobila sviežo. Akoby sa ešte stále niesla na vlne eufórie.

01.11.2016 15:18 , aktualizované: 17:32
Dominika Cibulková Foto: ,
Dominika Cibulková s trofejou z turnaja majsteriek.
debata

Keď v utorok v popoludňajších hodinách zastavila pred jedným z bratislavských hotelov obria biela limuzína, každému bolo jasné, kto z nej vystúpi.

Originálna trofej

Viezla jeden z najvzácnejších klenotov slovenského športu – Dominiku Cibulkovú. Piatu najlepšiu tenistku sveta a od nedele víťazku prestížneho turnaja majsteriek.

„Všetko sa deje nesmierne rýchlo. Zdá sa mi, akoby od finálového zápasu uplynuli už minimálne štyri dni,“ rozhovorila sa Cibulková na tlačovej besede. „Ani si nestačím uvedomovať, čo som vlastne dokázala. Keď sme sedeli v lietadle, naklonil sa ku mne manžel Michal a vraví: Stále mi to nejak nedochádza. Tebe áno? Moja odpoveď? Veru nie,“ dodala prvá Slovenka, ktorá si z turnaja majsteriek priviezla trofej.

Práve na ňu zamerali pozornosť desiatky fotoreportérov i kameramanov. Niet divu, nejde o žiadnu repliku. Cibulková priviezla na Slovensko originál.

„Organizátorov sme museli presviedčať. Pôvodný plán bol totiž, že zo Singapuru poletíme priamo na dovolenku. Lenže okolnosti nás primäli k tomu, aby sme zmenili plány. V Singapure nám povedali, že nám do dvoch týždňov vyrobia repliku. To však neprichádzalo do úvahy. Nemohla som predsa prísť domov s prázdnymi rukami. Originál im pošleme do dvoch dní do Londýna,“ vravela Bratislavčanka.

Keď presúvala svoj najcennejší pohár z jedného miesta na druhé, povzdychla si: uf, aký je ťažký. Na to pohotovo zareagoval tréner Matej Lipták. „Musí byť. Veď aj cesta za ním bola ťažká,“ pousmial sa.

Žiadne prasiatko

To si Cibulková veľmi dobre uvedomuje. „Aby sa takéto niečo stalo, musí každé koliesko v stroji dobre fungovať. Mám okolo seba ľudí, ktorým absolútne dôverujem, s ktorými si rozumiem. Je medzi nami skvelá chémia. Zakaždým mi dodávajú pozitívnu energiu. Aj v tých najnáročnejších okamihoch,“ uviedla.

Ktorý z momentov by na turnaji majsteriek označila za najnepríjemnejší?

„To je jednoznačné. Keď som vo finále nepremenila tretí mečbal. Bol to úder, aký som predtým v zápase ani raz nepokazila. No pri ňom som si uvedomila dôležitosť okamihu a do hlavy sa mi dostalo čosi, čo tam nemalo byť. Vtedy som sa len kyslo usmiala na trénera, no aj naďalej som verila, že môžem zápas vyhrať,“ popisovala Cibulková.

Mala pravdu. Len niekoľko sekúnd po nepresnom forhende už ležala na zemi, kopala nohami a plakala od šťastia. Stalo sa tak po tom, ako sa loptička obtrela o pásku a po prasiatku prepadla na druhú stranu. Práve preto sa slovenská hviezda nevyhla otázke, či si nezadováži nového – trochu netradičného – domáceho miláčika.

Dominika Cibulková pózuje pred limuzínou, ktorá... Foto: SITA, Marko Erd
Dominika Cibulková Dominika Cibulková pózuje pred limuzínou, ktorá ju viezla z letiska vo Viedni priamo do Bratislavy.

„Prasiatko? To veru nie. Mám ich rada len na kurte,“ zasmiala sa. „Mám dvoch psíkov, ktorých zbožňujem. Čakali na mňa aj po príchode na viedenské letisko,“ doplnila.

Chýbajúca konzistentnosť

Debata sa vzápätí zvrtla na podstatne vážnejšiu tému. O nových cieľoch, snoch či výzvach. „Turnaj v Singapure mi dodal obrovské sebavedomie. Zároveň som získala podstatne väčší rešpekt súperiek. Každá ma teraz bude chcieť zdolať. V ďalšej sezóne tak budem v novej situácii, no teším sa na ňu. Jeden sen som si splnila, teraz mám pred sebou ďalší. Momentálne nevidím limity. Túžim po triumfe na grandslamovom turnaji,“ povedala Cibulková.

Je to v jej silách?

„Už pred štyrmi rokmi som videl, aký má Dominika potenciál. Už vtedy bola schopná zdolať najlepšie hráčky sveta. Chýbala jej však konzistentnosť výkonov. V tejto sezóne ju mala. Vyhrala predsa štyri turnaje, čo sa jej predtým nikdy nepodarilo. Navyše, v kľúčových okamihoch sa správala ako veľká hráčka, ako šampiónka. Možno aj preto som bol pred finálovým zápasom s Kerberovou pokojný. Videl som na Dominike, že je odhodlaná dokázať čosi výnimočné. Napokon predviedla najlepší tenis sezóny a možno i celej kariéry,“ hovoril Lipták.

Bol to práve on, kto vlani pritlačil svoju zverenku k mimoriadne dôležitému kroku. K angažovaniu psychológa Radka Šefčíka. Navyše, od Roland Garros začala Cibulková spolupracovať s kondičným trénerom a fyzioterapeutom Jozefom Ivankom. Až vtedy zapadol do víťaznej mozaiky posledný dôležitý kúsok.

„Vedeli sme, že ak spolu zapracujeme na Dominikiných prednostiach a čo najviac eliminujeme jej slabé stránky, môžeme dosiahnuť veľký úspech. Výsledkom toho je singapurský triumf,“ tvrdil Lipták.

Tenisová rodina

Cibulkovej tréner sa viackrát nevyhol pojmu – rodina. „Na tomto princípe naozaj fungujeme. Aj ostatné hráčky nás tak vnímajú. Keď všetci sedíme v lóži, cíti sa aj Dominika podstatne silnejšia. Chémia medzi nami je úžasná,“ pochvaľuje si Lipták. „Má pravdu. Reálne sme spolu častejšie ako s vlastnými príbuznými. Niektoré tenistky majú s členmi svojich tímov len formálne vzťahy. Stretávajú sa na kurte, v posilňovni. My spolu chodíme na večere, obedy,“ doplnila Cibulková.

Medzi najdôležitejších mužov, ktorí ju sprevádzajú počas celého roka po turnajoch, patrí už sedem rokov aj manžel Michal Navara. Práve v jeho spoločnosti môže na nejaký čas vypustiť z hlavy forhendy, bekhendy, voleje či podania. Už dnes odlietajú na zaslúženú desaťdňovú dovolenku na Maldivy. Po nej si doprajú ešte dva týždne voľna, počas ktorých si oddýchnu v kúpeľoch.

Až potom sa najúspešnejšia hráčka v dejinách slovenského tenisu pustí znovu do tvrdej práce. Najprv v Tatrách – pod dohľadom Ivanka. Pokračovať bude na Floride – tak, ako v predošlých sezónach. Vrátane najúspešnejšej, ktorá dopriala Cibulkovej štvoricu titulov. V jej závere i ten najvzácnejší.

Dominika Cibulková sa vrátila domov Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Dominika Cibulková po prílete do Viedne...
debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková