Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Csáky: SMK by mala postaviť vlastného prezidentského kandidáta

Pál Csáky
Pál Csáky (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Neparlamentná Strana maďarskej komunity (SMK) by podľa člena jej predsedníctva Pála Csákyho mala postaviť vlastného prezidentského kandidáta. Ako povedal, je smutný z toho, čo sa deje na pravej strane politického spektra pred prezidentskými voľbami.

„Principiálne som zástancom názoru, že pravica by mala zopakovať politickú hru z roku 2009. Pamätáte sa vtedy na tie nečervené okresy? Bol to jednoznačný prínos voličov SMK. Dodnes som hrdý na to, že voliči maďarskej národnosti vtedy, keď som bol predsedom SMK, nevolili Ivana Gašparoviča. Sme čistí aj pred dejinami,“ vyhlásil Csáky.

Takáto možnosť však teraz už podľa Csákyho pri takom počte pravicových kandidátov neexistuje. Teraz sa preto SMK ponúkajú tri možnosti. „Podporiť nejakého kandidáta, o ktorom vopred vieme, že prehrá alebo povedať ľuďom, že je to Kocúrkovo a nech ostanú doma. Tretia možnosť je vlastne vynútená: postaviť vlastného kandidáta,“ povedal s tým, že prvú možnosť považuje za nelogickú a politicky chybnú.

„Naši podporovatelia by to aj tak nebrali vážne, pre nich podporiť slovenského kandidáta, ktorý je vopred odsúdený na prehru, by bolo demotivujúce,“ konštatoval. Druhá možnosť – teda povedať im, aby zostali doma – by bola podľa Csákyho vážna politická chyba, ktorá by sa SMK určite vypomstila aj v budúcnosti.

„Zostáva teda tretia možnosť, ktorá by pre nás de facto znamenala možnosť mobilizácie nášho voličského potenciálu. Je pravda, že v tejto situácii som zástancom tejto cesty. Mám aj návrh na kandidátov, ja nie som medzi nimi,“ uviedol.

Prezidentské voľby budú na budúci rok na jar. Z pravicového politického spektra kandidatúru ohlásili Ján Čarnogurský, Pavol Hrušovský, Radoslav Procházka, Andrej Kiska a Peter Osuský.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu