DOD v SND: televízne spomienky na Ladislava Chudíka
6.9.2015 10:00

DOD v SND: televízne spomienky na Ladislava Chudíka

Ladislav Chudík Zdroj: Martin Črep
Uložiť článok
V Kine SND s Ladislavom Chudíkom spoločne oprášime krásne divadelno-televízne spomienky!

Deň otvorených dverí v novej budove SND v sobotu 12. septembra obohatí aj KINO SND. V Modrom salóne si budete mať možnosť pozrieť zaujímavé umelecké kreácie Ladislava Chudíka, ktorý nás opustil na konci uplynulej sezóny.

Staval duchovný chrám slovenského divadla, ale aj rozhlasu, filmu a televízie. Za sedem desaťročí pôsobenia v SND stvárnil vyše 130 postav, rozdával v nich múdrosť a jedinečnosť, ktorá bola spätá s ním tak, ako on bol spätý so SND. Mnoho z divadelných inscenácií, v ktorých účinkoval Ladislav Chudík nasnímala Slovenská televízia.

So súhlasom RTVS vám priblížime tri z pamätných inscenácií SND v televíznej podobe.

Od 12.30 hod. si budete mať možnosť zaspomínať na skvelú „partiu“ hercov v komédii Stará dobrá kapela z roku 1984. Popri Ladislavovi Chudíkovi uvidíte Karola Machatu, Júliusa Pántika, Gustáva Valacha a Evu Krížiková.

Ladislav Chudík bol majstrom stvárnenia tragických postáv, napríklad Shakespearovských drám,  spontánne a s príslovečnou noblesou sa vedel uvoľniť a strhnúť svojich „spoluhráčov“ k figliarskym kúskom, ako to dokázal aj v úlohe fiškáľa v Goldoniho komédii Sluha dvoch pánov z roku 1975. Vynikajúco mu sekundovali Martin Gregor, Michal Dočolomanský, Dušan Jamrich, Oldo Haváček, Juraj Slezáček, Dušan Tarageľ, ako aj dáma Zuzana Kocúriková a ďalší.

Legendárnou sa stala inscenácia komédie Neila Simona Zlatí chlapci. Na vtedajšej Malej scéne Činohry SND bola na repertoári od novembra 1974 do októbra 1980 a mala 205 repríz.

Na každom predstavení vyvolávali hlavní predstavitelia Ladislav Chudík a Martin Gregor svojím výkonom a replikami salvy smiechu a burácajúci potlesk. Zažiť podobnú atmosféru môžete i vy, ak v rámci DOD navštívite KINO SND v Modrom salóne od 12.30 do 16.00 hod.   

V Kine SND s Ladislavom Chudíkom spoločne oprášime krásne divadelno-televízne spomienky!

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Ladislav Chudík
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.