Dokument o Demitrovi bude mať premiéru 7. septembra

Dokument 38 o zosnulom slovenskom hokejistovi Pavlovi Demitrovi bude mať premiéru 7. septembra, teda tri roky po tragédii lietadla s hráčmi tímu KHL Lokomotiv Jaroslavľ.

19.03.2014 14:12
Pavol Demitra Foto:
Pavol Demitra.
debata

Pôvodne mali film uviesť už 10. apríla, avizovaný termín však napokon posunuli o päť mesiacov. Oficiálna premiéra sa uskutoční v Trenčíne.

Tvorcovia filmu pripravujú aj špeciálnu predpremiéru, ktorá sa uskutoční v piatok 5. septembra dopoludnia v škole Paľa Demitru v Dubnici nad Váhom, v telocvični, kde náš hokejista odštartoval športovú kariéru. Ešte predtým však tvorcovia filmu zorganizujú letné premietanie pre hokejistov hrajúcich v NHL. Kedy a kde sa toto stretnutie uskutoční, by malo byť známe v najbližších dňoch. Výnimku im štáb udelil z dôvodu, že v čase slávnostnej premiéry sa už budú pripravovať na zápasy v zámorskej lige.

Štáb sa rozhodol posunúť termín uvedenia filmu až na september, pretože získal v posledných týždňoch exkluzívny materiál z Demitrovho života. Nové zábery z detstva, podklady od najbližšej rodiny, ale aj materiál z úplných hokejových začiatkov. Produkcii sa tiež podarilo uzavrieť exkluzívne kontrakty so severoamerickou hokejovou ligou NHL, v ktorej Demitra pôsobil 16 rokov svojej profesionálnej kariéry a dostal sa tak k množstvu hokejových udalostí, ktoré slovenskí diváci ešte nemali možnosť vidieť.

„Naším cieľom je ponúknuť čo najväčšiemu počtu divákov mimoriadne kvalitný, na slovenské pomery jedinečný dokumentárny film, ktorý zanechá v ľuďoch nezabudnuteľný dojem a uctiť si tak človeka, ktorý dokázal pohnúť slovenským národom tak, ako sa to v poslednom období nikomu nepodarilo. Aj s ohľadom na precíznosť, na ktorú kladieme v príprave nášho filmu veľký dôraz, by sme vás chceli požiadať o pochopenie zmeny, ktorú sme v súvislosti s uvedením filmu do slovenských kín urobili,“ uviedol producent snímky Dano Dangl.

Spolu s oficiálnym oznámením termínu premiéry predstavil štáb aj prvý online teaser k filmu, ktorý zostavili z podnetov od fanúšikov zapojených do výzvy Pocta 38. Na sociálnej sieti Facebook: 38 – filmová pocta hokejovej legende, uverejňujú tvorcovia už od konca uplynulého roka všetky odkazy vo forme fotografií, básní, videí a iných spomienok, ktoré majú na nášho hokejového kapitána Pavla Demitru jeho priaznivci. Práve tieto pocty sú hlavnou časťou videa, ktorým tvorcovia po prvýkrát predstavujú snímku 38.

Vo filme, ktorý pripravuje Dano Dangl, sú použité unikátne archívne zábery a osobné výpovede. Je bez komentára, udalosti prerozprávajú Demitrovi blízki ľudia a jeho manželka Majka. Nemalý priestor je venovaný slovenskej hokejovej reprezentácii, ktorej bol Demitra neoddeliteľnou súčasťou. Číslo 38 nosil Pavol Demitra na drese od roku 1996, keď si ho prvý raz vybral z kolekcie v Grand Rapid Griffins a neskôr ho nosil aj v NHL, KHL a slovenskej reprezentácii. Demitra zahynul 7. septembra 2011 vo veku 36 rokov pri páde lietadla Jak-42 na letisku Tunošna pri Jaroslavli. Pri tragédii zahynulo 43 členov Lokomotivu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Demitra #dokument #Dano Dangl