Emília Vášáryová: „Je to veľký sviatok!“
15.2.2012 20:28
akt. 05.02.2019 01:50

Emília Vášáryová: „Je to veľký sviatok!“

Uložiť článok
V bratislavskom Carltone bolo včera podvečer najviac známych tvárí na meter štvorcový. Vášáryová, Keleová-Vasilková, Bednárik, Geišberg, Hammel, Slovák, Piško, Janovic a mnohí ďalší boli zvedaví na jedinečné dielo dvojice Kamil Peteraj-Martin Augustín.

Obrazy, texty, sentencie sú verše vpísané do obrazov na špeciálnom perforovanom japonskom papieri. Takéto dielo sme na Slovensku ešte nemali a podľa modetátorky Soni Müllerovej „sa rozhodne zapíše do histórie literatúry i výtvarného umenia“.„Milujem, keď Robo Grigorov spieva ´Ó, Bože, Bože, odpusť básnikom´ a ja by som teraz parafrázovala – Ó, Bože, Bože, živ básnikov ako je Kamil Peteraj,“ vyznala sa krstná mama Emília Vášáryová, ktorá spolu s Jožkom Bednárikom pokrstila toto unikátne dielo. A keďže nôž na krste je poetický obraz, obaja autori si vybrali krásne červené jablko, ktoré Bednárik rozkrojil, aby vznikli dve srdcia a tie položili na knihu básní i originálne grafiky.

Pozrite si krstných rodičov E.Vášáryovú a J.Bednárika:

„Keď sa niečo vydarí v opere, hovorí sa tomu operissimo. Keď sme v divadle svedkami nadpriemerného výkonu, tam sa tomu hovorí Milka Vášáryová. A ja mám Kamila tak rád, že keď sa mi niečo páči, nepoviem, že je to dobré, či úžasné, ale že je to ´kamilózne´,“ zabával publikum Bednárik. Peterajova poézia – a aj novinka Bosá v priesvitných šatách - je podľa neho remeselne dokonalá, má v sebe krásu, posolstvo i vplyv.

Na krste nechýbalo všetkých 18 obrazov, ale aj štyri hostesky oblečené do kolekcie šiat vytvorenej pre túto príležitosť: šaty s potlačou veršov vpísaných do obrazov. Niekoľko básni predniesol sugestívnym hlasom Marián Geišberg a pár skladieb zaspievala Kristína, medzi nimi aj nádhernú pesničku z pera Kamila Peteraja Na slnečnej strane sveta, ktorá je aj v knižke Bosá v priesvitných šatách.

Toto jedinečné dielo vychádza v dvoch verziách. Ako samostatná knižka Bosá v priesvitných šatách , alebo v exkluzívnej limitovanej sérii spolu s dvomi signovanými grafikami s rozmerom 49x69 cm, z ktorých sú po zarámovaní nádherné obrazy. Všetky informácie, ukážky obrazov i videá nájdete na špeciálnej stránke Bux.sk/peteraj .

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.