Fico: Štátny príspevok na zateplenie domu dostane každý, kto oň požiada

NETKY.SK • 28 September 2015, 15:41 • 2 min
Fico: Štátny príspevok na zateplenie domu dostane každý, kto oň požiada

BRATISLAVA – Každý, kto požiada štát o príspevok na zateplenie rodinného domu, by ho mal dostať. Vyhlásil to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD) na brífingu v Bratislave, kde v parku pred rodinnými domami symbolicky zaškrtol splnenie ďalšieho opatrenia z druhého sociálneho balíka vlády.

slovakia

left justify in out

Ak bude záujem ľudí o štátny príspevok prevyšovať vyčlenených 30 miliónov eur, vláda tieto prostriedky podľa jeho slov doplní.

 

„Pokiaľ sa ukáže, že záujem je väčší, budeme hľadať finančné prostriedky. Nechceme nikoho diskriminovať. Každý, kto splní podmienky a požiada o preplatenie časti nákladov so zatepľovaním, by tieto peniaze mal dostať,“ ubezpečil Fico. „Zatiaľ je to 30 miliónov eur, ak sa ukáže, že záujem je väčší, budeme tento balík dopĺňať,“ avizoval.

 

Premiér pripomenul, že parlament v týchto dňoch schválil novelu zákona o dotáciách na rozvoj bývania, ktorá nadobudne účinnosť v januári. Príspevok je určený na zlepšenie energetickej hospodárnosti rodinného domu zateplením obvodových stien, strechy, vnútorných deliacich konštrukcií medzi vykurovaným a nevykurovaným priestorom a výmenou okien a dverí. Celkovo plánuje štát preplatiť do 30 % nákladov, najviac však poskytne 6000 eur a ďalších 500 eur možno získať na projektovú dokumentáciu a energetický certifikát.

 

Nárok na príspevok bude mať vlastník rodinného domu na území SR, ktorý je využívaný výlučne na bývanie a užíva sa aspoň 10 rokov. Celková podlahová plocha jednopodlažného domu môže byť najviac 150 štvorcových metrov (m2) a pri viacpodlažnom dome je hranica stanovená na 250 m2. Požiadať oň budú môcť aj tí, čo začali zatepľovať tento rok.

 

"Toto opatrenie má mať nielen jednorazový účinok, že má pomôcť ľuďom zatepliť si rodinné domy a tým získavať finančné prostriedky na úspore energií. Očakávame od tohto opatrenia, že bude viesť aj k podpore hospodárskeho rastu, nielen pokiaľ ide o výrobu príslušných izolačných materiálov, dverí, okien, ale určite aj pre firmy, predovšetkým malé, ktoré budú môcť získať na celom Slovensku pomerne rýchlo zákazky podobného typu," priblížil Fico.

 

Podrobnosti k žiadostiam o príspevok plánuje zverejniť ministerstvo výstavby na svojom webe v priebehu októbra.

 

Opozičné KDH v reakcii uviedlo, že podporuje program zatepľovania rodinných domov ako súčasť systémového riešenia úspor energií v domácnostiach a toto riešenie podporí aj v parlamente. "Žiaľ, vláda Roberta Fica prichádza s týmto nesystémovým opatrením niekoľko mesiacov pred voľbami. Pokiaľ by to pán premiér myslel s podporou zatepľovania rodinných domov vážne, každá domácnosť už mohla minimálne tri roky ušetriť na energiách niekoľko tisíc eur," povedal podpredseda hnutia Ján Hudacký.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona