Figeľ: Slovensko má problémy s pamäťou i svedomím

Slovensko má podľa predsedu KDH Jána Figeľa problémy s pamäťou i svedomím. Ako povedal, amorálne a protiprávne prijaté amnestie Vladimíra Mečiara sú nad zákonom a v rozpore s princípmi právneho štátu.

22.11.2014 11:56
Ján Figeľ Foto: ,
Šéf KDH Ján Figeľ
debata (154)

„Svedectvo bývalého príslušníka ŠtB je pred súdom viac ako autentické listinné dôkazy. Zločiny proti ľudskosti z doby komunizmu sú podľa generálnej prokuratúry premlčané, pretože bolo konané v súlade s vtedajšími, totalitnými zákonmi," uviedol.

Podľa Figeľa je najväčším dlhodobým ponovembrovým deficitom nedostatok spravodlivosti. „Tu štátna a politická moc voči občanom zlyháva najviac. Ľudia si zaslúžia pravdu a spravodlivosť,“ vyhlásil.

Figeľ: ÚPN musí mať dôstojné podmienky

Ústav pamäti národa nemá stále vlastné priestory. Podľa podpredsedu parlamentu úcta k obetiam totalít si zaslúži a aktívna pamäť národa si vyžaduje dôstojné podmienky. Preto vyzýva vládu, aby v zmysle zákonnej zodpovednosti zabezpečila primerané podmienky a stabilné priestory pre fungovanie ÚPN.

"Ak sa tak nestane, urobíme ako hnutie Novembra '89 všetko pre to, aby situáciu definitívne vyriešila budúca slovenská vláda. Slovensko potrebuje vládu, ktorá je nielen stabilná, ale aj zodpovedná, " zdôraznil

154 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #ÚPN #Ján Figeľ