Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Frešo: Ak nebudem úspešný s programovou ponukou, nebudem predsedom SDKÚ

Pavol Frešo
Pavol Frešo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Prioritou septembrového snemu SDKÚ-DS bude ekonomická kompetencia strany, ale aj vypracovanie zrozumiteľnej politickej alternatívy pre stredopravého voliča.

„Pokiaľ nebudem úspešný s programovou a personálnou ponukou, nebudem predsedom SDKÚ-DS. Ak nemáme ísť smerom k voľbám so zrozumiteľnou ponukou a uveriteľnými tvárami, nemá to pre SDKÚ-DS zmysel,“ povedal v diskusnej relácii na portáli Teraz.sk predseda strany Pavol Frešo.

Strana podľa neho prešla generačnou výmenou po neúspešných parlamentných voľbách v roku 2012 a v posledných dvoch rokoch sa napriek rastúcemu počtu strán na pravej strane politického spektra dokázala presadiť v regionálnych, aj európskych voľbách.

„SDKÚ-DS vyvodila osobnú zodpovednosť za veľmi zlý volebný výsledok, ktorý bol spôsobený pádom vlády Ivety Radičovej, ale určite aj kauzou Gorila, a kompletne prevolila vedenie. Považujem to za hlboko správny krok. Dva roky vedie túto stranu nové vedenie,“ konštatoval Frešo. 

„V eurovoľbách sme dosiahli takmer osem percent, obhájili sme dva mandáty a okrem KDH sme predbehli všetky stredopravé strany. Nízka volebná účasť tomu dáva určitý 'šrám', lebo je to zlá vizitka pre všetkých politikov. Ale ukazuje sa, že keď sa strana ako SDKÚ-DS dokáže zmobilizovať a dať normálnu, zrozumiteľnú ponuku riešenia problémov, tak ju ľudia volia,“ dodal.

Pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP) sa však pôvodne očakával skôr slabší volebný výsledok SDKÚ-DS a aj zvnútra strany zaznievali hlasy, podľa ktorých by po eurovoľbách mala prebehnúť vnútrostranícka sebareflexia. „Takéto šumy boli už pred župnými voľbami a potom aj pred eurovoľbami. Ja to považujem za súčasť kvasenia, ktoré bolo v SDKÚ-DS. Ale strana dokázala v župných voľbách uspieť a napriek nízkej volebnej účasti uspieť aj v eurovoľbách. Podarili sa nám dvoje relatívne úspešné voľby,“ podčiarkol Frešo. 

„Reakcie zo strany podpredsedov chápem tak, že vždy sú očakávania, aby sme boli úspešní alebo ešte úspešnejší ako ostatní,“ komentoval Frešo úvahy viacerých podpredsedov strany o možnom vzdaní sa funkcie. Jeden z nich, Jozef Mikuš, sa aj reálne straníckeho postu vzdal. 

„Na druhej strane vznikla nová situácia, za posledné dva roky pribudlo niekoľko nových stredopravých strán a konkurencia sa zvyšuje. Bol by som proti tomu, čomu verím, teda na konkurenciu a trhové prostredie, keby som konkurenciu kritizoval. Odpoveďou môže byť buď to, že budeme vo vnútri politikárčiť a obzerať sa stále dozadu, alebo to, čo chcem ponúknuť, teda jasná, zrozumiteľná ponuka pre našich voličov. A nech rozhodnú najprv straníci a potom voliči,“ vyhlásil Frešo.

Skutočnosť, že z SDKÚ-DS vystúpila časť poslancov, vrátane zakladateľov strany Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša, považuje Frešo za vec, ktorá súvisí s generačnou výmenou v strane. „Nevidím úplne do hláv každého jedného, čo odišiel. Trošku zle však voliči nesú, keď niekto odíde zo strany, ale ponechá si mandát v NR SR a potom zastupuje iné strany. Je to jasné prezlečenie kabáta. Myslím si, že je to nepekná tradícia. Nechcem kritizovať ľudí, s ktorými som dlhé roky robil politický život, ale voliči sú k tomu kritickí,“ povedal na adresu Lucie Žitňanskej, ktorá vstúpila do Mosta–Híd a Miroslava Beblavého, ktorý sa angažuje v Sieti Radoslava Procházku.

„Keď sa takáto vec stane, musíte nájsť sily a nájsť nových ľudí, aby ste vedeli dať ponuku pre ďalšie voľby. Nevnímam to ako niečo tragické alebo nenormálne. Naopak, vnímam to ako príležitosť. Práve o tom bude aj náš septembrový kongres. Predstaviť riešenia, ktoré dnes nemáme pokryté, respektíve v tých oblastiach, ktoré treba prioritne riešiť,“ vyhlásil Frešo. “Voliči v roku 2016 rozhodnú a potom nech sa rieši, kto z akých údajných dôvodov odišiel,“ dodal.

Vyjadril sa aj k otázke, prečo presunul avizované konanie kongresu SDKÚ-DS z konca júna 2014 na september. „Bolo tam pomerne unáhlené rozhodnutie, že to máme vyriešiť rýchlo. Na druhej strane, keď som si dal debatu so straníkmi, vôbec nerozumeli, o čo ide. Vôbec neboli pripravení na kongres. Skutočne, zodpovednosť za zvolanie kongresu je na predsedovi. Tak som povedal, že kongres nebude v lete, keď je väčšina ľudí na dovolenkách, ale bude v septembri,“ povedal Frešo.

SDKÚ-DS sa podľa neho chce sústrediť na hľadanie praktických riešení, ktoré uľahčia život členom strednej vrstvy. „Máme letné dni, keď sa debatuje o nejakej rozhlasovej hre dvoch pánov, ktorí si vysvetľujú, čo kto myslel,“ reagoval na slovnú prestrelku medzi Igorom Matovičom (OĽaNO) a Radoslavom Procházkom (Sieť). „Analyzujú jednotlivé časti, čo kto povedal. Každý to vysvetľuje inak. Počujete kopec fiškálskych termínov, podľa hesla 'čo mi môžete dokázať a čo je skutočne pravda'. Je to niečo, čo veľmi napĺňa médiá, aj vzduch okolo politiky. Ale ten vzduch sa veľmi ťažko dýcha. Páni sa celý čas bavili o sebe, ale o problémoch ľudí sa nebavili ani jednu sekundu,“ uzavrel Frešo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu