Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Frešo: Nebudem sa pozerať na odovzdávanie moci jednej strane!

Pavol Frešo
Pavol Frešo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - O ochrane manželstva a o zásadných zmenách v justícii by podľa predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša mal hlasovať parlament až po prezidentských voľbách.

"Obidve témy sú pre SDKÚ-DS dôležité, ale nemali by sa stať súčasťou prezidentskej kampane v prospech vládnej strany. Pakt medzi Smerom a KDH nepodporíme," povedal Frešo. Ako uviedol, zmeny musia byť v širšej dohode s ostatnými parlamentnými stranami a ak to Smer myslí vážne, hneď po druhom kole volieb prezidenta sa o návrhoch môže v parlamente rokovať.

"V prípade, že hlasovať sa bude ešte pred druhým kolom, navrhnem poslancom o týchto témach nehlasovať," dodal Frešo. Podľa predsedu SDKÚ mal Smer-SD šesť rokov na to, aby v justícii urobil poriadok. "Nebudeme sa pozerať na odovzdávanie moci jednej strane," ukončil Frešo.

Do parlamentu Smer a KDH predložili spoločný návrh novely ústavy, ktorý rieši oblasti justície a ochranu rodiny. Podpísali ho predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) a bývalý predseda národnej rady a šéf poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský.

Návrh oddeľuje funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR a predsedu Súdnej rady SR, čo v januári navrhla a predtým aj v roku 2011 presadzovala exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Šéfa súdnej rady by mala voliť rada samotná, vládny Smer-SD ustúpil z pôvodného návrhu, aby predsedu súdnej rady vyberal prezident.

Zrušiť by sa mala trestnoprávna imunita sudcov, ako to v januári v novele do parlamentu predložil poslanec za Most-Híd Gábor Gál (Most-Híd). Previerky sudcov vykonávané Národným bezpečnostným úradom, ako ich navrhoval Smer-SD, z novely nakoniec vypadli, sudcovia by však podľa Pašku mali prejsť istou formou kontroly, respektíve preverenia.

Zároveň sa ústava rozšíri o dve vety - definíciu manželstva ako jedinečného zväzku jedného muža a jednej ženy s tým, že Slovenská republika manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu