Marek Hamsik, tlacovka, okt16, TASR

Marek Hamsik, tlacovka, okt16, TASR

Hamšík nemá jasno v taktike: Ak bránime, chýba nám sila v útoku

Marek Balický • 09. okt 2016 o 11:30
Náročný slovenský futbalový fanúšik si v ére trénera Jána Kozáka zvykol na víťazstvá. Odkedy je súčasný kouč pri kormidle národného tímu, tak naša reprezentácia prehrávala skutočne len sporadicky a aj to so súpermi ako Španielsko, Nemecko alebo Anglicko. Avšak, sobotňajšie zakopnutie so 67. tímom rebríčka FIFA - Slovinskom, zarmútilo všetkých.

Po rozprávkovom vstupe do minulej kvalifikácie na EURO 2016 a výhrach najprv na Ukrajine a potom aj doma so Španielskom, sme dnes v úplne opačnej situácii. Po zápasoch s Anglickom a v sobotu aj Slovinskom (1:0) máme na konte rovnú nulu, kým Škóti a Slovinci už nazbierali po štyri body a Angličania všetkých šesť.

Situácia je náročná, ale aktuálna kvalifikácia o MS 2018 v Rusku, nie je ani zďaleka stratená. Všetko majú v rukách naši reprezentanti, čo si uvedomuje aj ich sobotňajší kapitán a stredopoliar Marek Hamšík .

Marek Hamsik, Miral Samardzic, Slovensko, Slovinsko, okt16, TASR
Marek Hamsik, Miral Samardzic, Slovensko, Slovinsko, okt16, TASR

Po prehrách s Anglickom a Nemeckom prišlo ďalšie zaváhanie, tentoraz so Slovinskom. Vládne medzi hráčmi veľké sklamanie? "Áno. Táto prehra nám všetko veľmi komplikuje. Dostali sme sa do situácie, v ktorej všetko záleží od nasledujúceho zápasu. Proti Škótsku musíme vyhrať, pretože cesta na majstrovstvá sveta je už teraz veľmi ťažká."

Proti Škótsku teda musí Slovensko bezpodmienečne zvíťaziť? "Áno. Jedine naša výhra nám v skupine pomôže. Tri body budú naozaj veľmi dôležité."

Ako ste videli súboj so Slovinskom? "Mali sme aspoň na jeden bod. V útoku sme však toho veľa nevymysleli a bez gólov sa vyhrávať nedá. Musíme teda v prvom rade zlepšiť útočnú fázu. Sme na seba nahnevaní. Dvakrát sme prehrali 0:1 gólom zo záveru stretnutia."

Marek Hamsik, Slovensko, reprezentacia, rozhovor, okt16, TASR
Marek Hamsik, Slovensko, reprezentacia, rozhovor, okt16, TASR

Tréner Ján Kozák zložil špeciálnu zostavu. Je veľmi pravdepodobné, že v rovnakom zložení už Slovensko nikdy nenastúpi. Ako sa vám hralo? "Bolo to pre nás niečo nové, ale mali sme celý týždeň na to, aby sme všetko doladili. Stále je však čo zlepšovať, pretože dnes sme tých šancí mali žalostne málo. Musíme sa viac tlačiť dopredu."

Všetko teda stojí a padá na koncovke? "Ťažko sa hrá, keď nevieme dať gól. Pokiaľ si nebudeme vytvárať šance, tak nebudeme ani dávať góly a nebudeme teda ani vyhrávať."

Proti Slovinsku ste hrali v zostave s množstvom defenzívnych hráčov... "Taktika bola postavená tak, aby sme dobre bránili. Až na jeden okamih, kedy sme inkasovali, sme všetky pokyny spĺňali. Lenže ak veľmi bránime, tak potom nám chýba sila smerom dopredu."