Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Herci SND pokrstili knihu Juraja Slezáčka Ako sa stať celebritou

Krst a prezentácia knihy Juraja Slezáčka a Silvie Lispuchovej s názvom Ako sa stať celebritou. Na snímke krstia knihu psími granulami kolegovia a priatelia autorov knihy - zľava Zdena Studenková, Gabriela Belopotocká, Silvia Lispuchová, Ján Koleník, Andy Kraus, Mária Kraľovičová, Kamila Magálová, František Kovár. Foto: TASR - Jakub Kotian

Juraj Slezáček je jeden z mála populárnych ľudí, ktorý o zákernom ochorení dokáže hovoriť otvorene a dokonca s trpkým humorom, pre neho takým typickým.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Rakovina je zvláštna choroba, donúti ťa uvažovať nad tým, čo si dovtedy vytesnil do kúta, prinúti prehodnocovať. Uvádza vo svojej knihe Ako sa stať celebritou herec, člen Činohry Slovenského národného divadla Juraj Slezáček. Knižnú novinku vydavateľstva Ikar dnes v Bratislave uviedli do života jeho hereckí kolegovia Zdena Studenková, Kamila Magálová, Mária Kráľovičová, Ján Koleník, František Kovár, Oldo Hlaváček a ďalší, ktorí prišli podporiť herca, ktorý sa svojej profesii venoval vyše 50 rokov. Na krste knižky sa však nezúčastnil.

"Je zase v nemocnici, žiaľ, nečakane a dokonca bol pripravený na to, že na reverz z nemocnice odíde, aby mohol prísť, z jeho strany to určite nie je postoj ignorácie krstu," vysvetlila spoluautorka knihy Silvia Lispuchová. "Robil ju rád, dúfam, že ten čas, ktorý sme spolu strávili, bol preňho tak trošku psychoterapiou. V tých chvíľach určite na chorobu nemyslel, hoci som ho zažila aj v mínusoch aj plusoch," doplnila s tým, že sa s hercom, ktorý odohral v divadle, televízii a rozhlase desiatky úloh, stretávala v jeho obľúbenej kaviarni pol roka. "Hovoril o živote a hovoril tak úprimne, že z toho mi naskakovala husia koža. Zvlášť u celebrít nie som zvyknutá, že hovoria o sebe tak úprimne, pokojne hovoria o svojich nedostatkoch a hovoria otvorene aj o chorobe, to bolo krásne, ľudské."

Juraj Slezáček je jeden z mála populárnych ľudí, ktorý o zákernom ochorení dokáže hovoriť otvorene a dokonca s trpkým humorom, pre neho takým typickým. A taká je aj kniha, v ktorej pravdivo a s typickým nadhľadom a iróniou opisuje svoj zaujímavý život plný zábavných príhod a kurióznych náhod. Dlhé roky ako riaditeľ viedol Činohru SND, učil na Vysokej škole múzických umení, stal sa docentom a dve funkčné obdobia aj dekanom fakulty. "Juraj bol ten, ktorý na hodiny priniesol vždy najviac uvoľnenia a humoru, vždy keď sme mali nejaký problém, ho vedel veľmi príjemným spôsobom zľahčiť," zaspomínal si scenárista Andy Kraus, ktorý svojho obľúbeného pedagóga obsadil v závere jeho hereckej kariéry do úspešného seriálu Panelák aj s jeho psíkom Clorkom. Juraj Slezáček napriek tomu, že mu diagnostikovali zákerné ochorenie, stále účinkuje v mimoriadne úspešnej komédii Chrobák v hlave, ktorá sa na doskách SND hrá už 26 rokov. "Nikto z nás nevládne takým milým, úprimným a zároveň ironickým, ale vždy veľmi vtipným komentárom. Jurko je jednoducho hlava, bystrý fiškál, to má po svojom úžasnom ockovi, a srdce a duša - to je čistý umelec," uviedla Zdena Studenková a pripomenula viaceré divadelné postavy, ktoré jej milovaný kolega stvárnil na doskách SND.

"Párkrát sme ho žiadali, aby napísal knižku, ale vždy povedal, že ešte je čas, a teraz už nemôže byť na svojom krste. Ale dúfam, že ho kniha poteší a dá mu ďalšiu silu bojovať," poznamenala Gabriela Belopotocká, generálna manažérka vydavateľstva Ikar. Ján Koleník prezradil, že práve Jurajovi Slezáčkovi vďačí za to, že je členom SND. "Vôbec, že som to divadlo zažil ešte v tej rodinnej atmosfére, ktorá sa tak nejako v tej našej novostavbe niekam stráca. Hneď ma dal do kategórie štátneho fešáka a dodnes mi tento termín pripomína a snažím sa to reprezentovať, pokiaľ sa dá," doplnil s úsmevom Ján Koleník a zaprial knižke veľmi veľa čitateľov.

Knihu, ktorej súčasťou sú fotografie zachytávajúce hereckú kariéru Juraja Slezáčka, pokrstili jeho kolegovia a spoluautorka knihy granulami na počesť jeho psíka Clorka (panelákového Dunča) a na podporu Juraja Slezáčka vitamínmi. "Aby sme mu dodali aspoň na diaľku trošku sily a zdravia," povedala pre TASR Silvia Lispuchová.