Dobré noviny
Hity Františka Krištofa Veselého stále žijú
TASR
TASR

Hity Františka Krištofa Veselého stále žijú

— Foto: TASR/Archív

Herec, spevák a režisér František Krištof Veselý bol spolu s Gejzom Dusíkom a Pavlom Braxatorisom spoluzakladateľom slovenskej operety a divadla Nová scéna v Bratislave.

Skalica/Bratislava 13. marca (TASR) - Herec, spevák a režisér František Krištof Veselý bol spolu s Gejzom Dusíkom a Pavlom Braxatorisom spoluzakladateľom slovenskej operety a divadla Nová scéna v Bratislave. V pondelok 13. marca uplynie 40 rokov od jeho úmrtia.

Veľký elegán a bonviván sa svojím osobitým interpretačným štýlom podieľal na vzniku slovenskej tanečnej piesne. Jeho neopakovateľnosť spočívala v ležérnosti, elegancii a ľahkosti pohybu, v jedinečných tanečných kreáciách, ktoré operety vyžadovali. Počas 35-ročnej úspešnej kariéry stvárnil 81 divadelných a 13 filmových postáv, sám režíroval 54 divadelných inscenácií.

František Veselý sa narodil 12. apríla 1903 v Skalici ešte v období Rakúsko - Uhorska. Otec mu odišiel za prácou do Spojených štátov amerických a naspäť sa nevrátil, mama sa znovu vydala za budapeštianskeho továrnika Krištofa. Budúca hviezda slovenskej operety vyrastala u starých rodičov v rodnom meste. František Krištof Veselý mal od detstva výrazný vzťah k hudbe a spevu, čo dokazuje najmä fakt, že spolu so svojím rovesníkom, neskôr vynikajúcim operným tenorom Jankom Blahom, tvorili spevácku oporu skalického cirkevného zboru. Ako sedemnásťročný odišiel za matkou do Budapešti (dnes Maďarsko) a začal používať otčimovo priezvisko Krištof. Herectvo a spev vyštudoval na budapeštianskej hereckej škole, potom umelecky pôsobil vo viacerých maďarských divadlách.

Sólistom operetného súboru Slovenského národného divadla (SND) bol František Krištof Veselý od roku 1931 a potom nasledovalo pätnásť rokov úspechu, slávy a popularity. Zarezonoval najmä v operetách Keď rozkvitne máj, Modrá ruža, Pod cudzou vlajkou, Turecký tabak alebo Osudný valčík. Neskôr sa ujal i réžie. Populárny umelec sa stal zakladateľom a interpretom zlatej éry slovenskej tanečnej piesne. Jeho osobitý štýl spevu je dodnes typický pre predvojnovú éru slovenských šlágrov. Mnohé piesne z dielne Gejzu Dusíka a Pavla Braxatorisa sa v podaní F. Krištofa Veselého stali nestarnúcimi hitmi – napríklad Rodný môj kraj, Dedinka v údolí, S tebou pod Tatrami, Najkrajšia hviezdička, Skôr než odídeš, Len bez ženy, Podaj mi rúčku a ďalšie. Vyhľadávaný umelec hosťoval tiež v Čechách a zažiaril aj na striebornom plátne. Zahral si napríklad vo filmoch Pán a sluha (1938), Bílá vrána (1938), Adam a Eva (1940) či Štvorylka (1955).

Po druhej svetovej vojne, keď klasická opereta upadla do nemilosti a vykázali ju zo SND aj z takmer celého divadelného života, sa F. Krištof Veselý podieľal na založení bratislavskej Novej scény. V rokoch 1946-1951 šéfoval súboru nazvanom Hudobná komédia Novej scény. Za jeho éry uviedli v tomto divadle 36 úspešných diel, v ktorých Veselý hral a zároveň ich režíroval.

Jeden z najlepších predstaviteľov a znalcov operety na Slovensku bol až do vysokého veku jedinečným interpretom.

František Krištof Veselý zomrel 13. marca 1977 v Bratislave, mesiac pred svojimi 74. narodeninami. V roku 2003 mu posmrtne udelili cenu Aurel za celoživotný prínos do kultúry.

Už ste čítali?