Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Hra Ludevít rozpráva príbeh života Štúra počas štyroch ročných období

Ilustračné foto Foto: TASR

Pri rozprávaní príbehu využil režisér hrané filmové scény, javiskové výstupy, spev, tanečné choreografie, archívne dokumenty či maľby.

Prievidza 10. novembra (TASR) - Na pozadí štyroch ročných období prerozprávali divadelníci a tanečníci z hornej Nitry životný príbeh Ľudovíta Štúra v multimediálnom predstavení Ludevít spod režisérskej a scenáristickej taktovky Vojtecha Bartka. Premiéru hry v podaní Divadla "A" a Divadla Shanti, tanečných súborov pri Súkromnej základnej umeleckej škole Xoana a Mimikry a folklórneho súboru Vtáčnik si mohli diváci pozrieť v pondelok (9.11.) v Dome kultúry v Prievidzi.

Hra rozpráva skrátený životný príbeh Štúra, spomína jeho detstvo, štúdiá v Halle, stretnutie s Máriou Pospíšilovou v Hradci Králové, učiteľskú kariéru, pôsobenie v spolku Tatrín, boj za slovenčinu a slovenský národ, politickú kariéru, stretnutie s Adelou Ostrolúckou, policajný dozor v Myjave a nakoniec jeho smrť. "Celá myšlienka bola viac-menej povedať to, kto to bol Ľudovít Štúr a hlavne povedať, že nie je vykonštruovanou modlou, ale živým človekom, ktorý len bol príliš inteligentný na to, aby ho pár ľudí dokázalo strpieť, no on to zvládol," povedal o predstavení Bartko.

Pri rozprávaní príbehu využil režisér hrané filmové scény, javiskové výstupy, spev, tanečné choreografie, archívne dokumenty či maľby. "Prečo multimediálne predstavenie? Hlavne kvôli tomu, že tento žáner dokáže spojiť veľmi veľa možností. Pretože keby sme išli napríklad cez možno nejaké klasické javiskové divadelné prevedenie, tam treba ten jeho príbeh alebo informácie o ňom osekať. Človek si musí nájsť trošku jednoduchšiu linku, pretože toto všetko by sa nedalo na javisku bežne vyrozprávať," zdôvodnil voľbu viacerých žánrov Bartko. Pri zostavovaní hry čerpal umelec informácie najmä zo zdrojov, ktoré sú verejne prístupné, nápomocný mu bol aj digitalizovaný archív Slovenskej národnej knižnice v Martine.

Ludevíta si zahral Patrik Hostačný z Divadla "A", podľa jeho slov mu táto úloha priniesla množstvo zaujímavých informácií o tejto slovenskej osobnosti, mimo iného aj to, že si nevedel sám uviazať šatku, ktorú nosieval, či zastrúhať brko. "Bol to však úžasný človek a takého by sme potrebovali aj teraz," poznamenal.

Predstavenie je určené širokej verejnosti, osobitne tiež žiakom a študentom základných a stredných škôl. Jeho reprízy majú divadelníci a tanečníci v pláne hrať minimálne do konca budúceho roka.