Ján Filc

Ján Filc Zdroj: SITA

Video: Ján Filc o našej budúcnosti: Sú tu veci, ktoré sú vážnym varovaním

Marek Balický • 16. mar 2017 o 20:30
Stará zlatá hokejová generácia je už minulosť a tá nová - mladá - má na medzinárodnom fóre neraz veľké problémy. Reč nie je len o reprezentačnom „áčku”, ale aj o „dvadsiatke”, či ďalších juniorských národných mužstvách. Je akýmsi verejným tajomstvom, že problém je predovšetkým vo východe mládeže.

Všetci vieme, čo robíme na Slovensku nesprávne, no stále to vyzerá tak, že nikto nevie, ako súčasný vývoj zvrátiť. Ak sa aj udejú nejaké zmeny, ich výsledky prichádzajú len pomaly. Uvedomuje si to aj najúspešnejší slovenský hokejový tréner Ján Filc , ktorý bol pri najväčších úspechoch nášho hokeja.

Aj on vidí, že súčasná mládež si s aktívnym športom veľmi nerozumie. „Je to úplne zle. A je to cítiť na deťoch. Je úplne bežným javom, že deti, ktoré prichádzajú k nám do letných brankárskych hokejových škôl, už v čase dvoj, troj, štvorročnej športovej predprípravy, sú pohybovo absolútne nepripravené,” uviedol Ján Filc pre športovú televíziu 213.

„Dokonca sme mali prípady, keď chlapec, ktorý mal urobiť kotúľ na žinenke, sa mi rozplakal. Pretože nikdy v živote ešte kotúľ nerobil. A to sú veci, ktoré sú vážnym varovaním. Je fakt, že spôsob života sa veľmi zmenil a my musíme na to vedieť reagovať tak, aby sme sa nedostali do stavu, že táto spoločnosť bude vychovávať deti s veľkými a múdrymi hlavami, ktoré nebudú schopné reagovať na reálne potreby života,” dodal 64-ročný hokejový odborník.

jan filc hokejka
jan filc hokejka

„Chýb je pomerne veľa a všade. Na každej úrovni... Prvý moment, ktorý sa tu udial, je ťažko pochopiteľný, ale je to celosvetový trend - deti jednoducho nechodia von. To, čo sme my mali ako prirodzené prostredie - stavby, záhrady, ulice a podobne - to sa akoby vytratilo zo života,” zamyslel sa Ján Filc .

„Školská telesná výchova veľmi pokrivkáva, najmä na prvom stupni je to úplne zlé. Obsahovo aj tým, aké miesto má každá jedna výchova vrátane telesnej v školskom programe,” pokračoval rodák z Bratislavy.

„A, samozrejme, aj spôsob života v rodinách. Pretože dnes rodič nie je veľmi ochotný urobiť to, čo sme robili my, alebo to, čo robili rodičia pre nás. V nedeľu ráno budíček o piatej, v sobotu tak isto a už sa ‚mastilo’ na zimný štadión. Rodič dnes uprednostní svoju pohodu, v zimných mesiacoch nejakú rodinnú lyžovačku a podobne,” uzavrel v magazíne Tempo v nás Ján Filc .