Jaro Filip možno dostane novú digitálnu identitu

Len nedávno tešila hudba Jara Filipa obrovský dav na festivale Pohoda v rámci koncertu Bolo nás jedenásť. Najnovšie by však odkaz všestranného umelca a hudobníka mohol v jednom momente osloviť niekoľkonásobne viac fanúšikov. Prostredníctvom oživenia jeho webovej stránky sa o to pokúša skupina nadšencov z Trnavy.

12.07.2017 14:00
debata (1)
Jaro Filip bol veľkým fanúšikom nových... Foto: archív Pravdy
Jaro Filip Jaro Filip bol veľkým fanúšikom nových technológií.

Jaro Filip internetovú stránku sám založil a naplnil obsahom. Počas sedemnástich rokov od jeho smrti zostala prakticky bez obsahovej zmeny. „Doménu aj hosting financovali počas dlhých rokov jeho priatelia. Podarilo sa nám získať súhlas od rodiny a prístup na samotnú stránku. Naším zámerom je, aby bola v duchu štandardov 21. storočia,“ uviedol jeden z iniciátorov projektu Ján Janočko. Na internete už spustili aj verejnú zbierku, crowdfundingovú kampaň s názvom Obnovme online identitu Jara Filipa, vďaka ktorej by chceli svoj zámer zrealizovať.

Zmodernizovanie „digitálnej identity“ Jara Filipa nie je náhoda. Okrem hudby bol totiž veľkým fanúšikom nových technológií, patril dokonca k prvým propagátorom internetu na Slovensku. „Bol naším prvým blogerom, spoluzakladal prvý online magazín, organizoval prvú online politickú diskusiu, na web dotiahol množstvo umelcov a vytváral sociálnu sieť dávno pred Facebookom či Pokecom. O internete dokonca spieval aj v piesni Cez okno,“ píšu v opise kampane nadšenci.

Na novej stránke s názvom jarofilip.sk by sa po vyzbieraní požadovanej sumy okrem iného objavili prehľad Filipovej tvorby s ukážkami či kompletný archív audiozáznamov relácie Apropo Plus. Nechýbali by ani jeho herné recenzie a články z magazínu Riki alebo archív jeho článkov z nultého online magazínu Sieťovka. Autori kampane si tiež pripravili rozhovory s ľuďmi, ktorých Jaro Filip ovplyvnil.

V prípade záujmu majú tvorcovia projektu v pláne aj ďalšie kroky. Sú nimi napríklad reedícia trvalo nedostupnej knihy Mariana Jaslovského Človek hromadného výskytu doplnenej o nové rozhovory či sprístupnenie prepisov jeho známych aj menej známych klavírnych kompozícií.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #online #crowdfunding #Jaro Filip #webová stránka