Kandidátku SMK do eurovolieb povedie Pál Csáky

Lídrom kandidátky SMK pre májové voľby do Európskeho parlamentu bude Pál Csáky. Rozhodla o tom Republiková rada strany.

15.02.2014 16:18
Pál Csáky Foto:
Pál Csáky.
debata (10)

Európsku politiku ovláda výborným spôsobom, je málo ľudí na Slovensku, ktorý takým spôsobom poznajú Európu ako on, keďže bol podpredsedom vlády za túto agendu osem rokov," povedal po rokovaní Republikovej rady predseda SMK József Berényi.

Na kandidátke nebude ani jeden zo súčasných europoslancov za SMK. Edit Bauer tento týždeň Berényimu oznámila, že nemieni kandidovať. Ďalší europoslanec za SMK Alajos Mészáros sa podľa predsedu strany rozhodol nekandidovať po tom, ako Republiková rada zvolila za lídra kandidátky Pála Csákyho. Dvojkou na kandidátke sa tak stal podpredsedom strany pre hospodárstvo a regionálny rozvoj Iván Farkas. „Som spokojný, že som dostal dôveru. Z mojej strany tie ambície sú uspokojené,“ reagoval Farkas.

SMK stavia 13 kandidátov, do volieb ide samostatne. Podľa lídra si SMK trúfa minimálne na dve kreslá europoslancov. Toľko má aj v súčasnosti.

Voľby do EP sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 24. mája 2014. Historicky pôjde o tretie eurovoľby na území SR. V posledných, v roku 2009, dosiahla volebná účasť na Slovensku 19,64 percenta, čo bolo najmenej v celej EÚ. Na voľbách sa zúčastnilo 16 politických strán, zvíťazil Smer, ktorý má v EP päť poslancov z celkovo 13 slovenských.

Farby Slovenska v EP obhajuje 13 poslancov – Monika Flašíková Beňová, Monika Smolková, Katarína Neveďalová, Boris Zala a Vladimír Maňka (všetci Smer), Eduard Kukan a Peter Šťastný (obidvaja SDKÚ), Anna Záborská a Miroslav Mikolášik (obaja KDH), Edit Bauer a Alajos Mészáros (obaja SMK), Jaroslav Paška (SNS) a Sergej Kozlík (ĽS-HZDS).

10 debata chyba
Viac na túto tému: #SMK #eurovoľby #Pál Csáky