Kiska prijal žiadateľov o azyl. Politikom vyslal jasný odkaz
17.9.2015 13:05
akt. 05.02.2019 01:11

Kiska prijal žiadateľov o azyl. Politikom vyslal jasný odkaz

5fotiek v galérii
Andrej Kiska a azylanti Zdroj: David Ištok/Aktuality.sk
Uložiť článok
Žijem tu už roky a zvykol som si. Keď som preč, Slovensko mi chýba, som tu doma, hovorí muž, ktorý pred 17 rokmi ušiel z Afganistanu.

Aktualizované o 14:25

Kým premiér Robert Fico dlhodobo straší utečencami ako možnými teroristami, prezident Andrej Kiska dnes vyslal úplne iný signál.

V Prezidentskom paláci prijal niekoľko cudzincov, ktorí u nás buď požiadali o azyl, alebo už sú slovenskými občanmi. Pred novinárov sa Kiska postavil po boku s ľuďmi z Afganistanu, Somálska či Iraku.

„Som presvedčený, keď sa dobre pozrieme na to, čo doma máme, že skutočne sme schopní pomôcť. Je len jedna najdôležitejšia vec, nesmie sa z toho robiť jedná veľká predvolebná politická téma,“ odkázala hlava štátu ostatným politikom.

Kiska už k pomoci utečencom nabádal aj v prejave pred desiatimi dňami. Premiér Fico vtedy na prezidentove slová reagoval svojsky: „Nevidím dôvod komentovať čokoľvek a viete, keď nemáte za nič zodpovednosť, tak môžete mať všelijaké vyhlásenia."

Ušiel z Afganistanu, dnes je doma na Slovensku

Kiska sa dnes podľa vlastných slov s cudzincami rozprával o tom, ako sa na Slovensko dostali, ako sa im darí či ako sa žije v ich pôvodnej krajine. „Všetci sa svorne zhodli v tom, že po prekonaní prvotnej nedôvery sú na Slovensku ľudia s fantastickým dobrým srdcom,“ dodal prezident.

Na život na Slovensku si už zvykol aj Mohammad Azim Farhadi, ktorý ušiel pred 17 rokmi z Afganistanu po tom, ako Taliban obsadil Kábul. Získal tu azyl, neskôr aj štátne občianstvo. Vyštudoval žurnalistiku a venoval sa rozvojovým projektom v Afganistane.

„Žijem tu už roky a zvykol som si. Keď som preč, Slovensko mi chýba, som tu doma,“ hovorí Mohammad. S prejavmi nenávisti sa u nás osobne ešte nestretol. Registruje však pochody proti islamizácii a utečencom, ktoré sa objavujú v posledných mesiacoch.

Z utečenca podnikateľ

Do Paláca dnes prišiel aj utečenec z Iraku Ameer Mayyahi. Ide o vôbec prvého človeka s doplnkovou ochranou, ktorý na Slovensku vyštudoval univerzitu. Dnes je z neho podnikateľ.

S Kiskom sa tiež stretla somálska azylantka Naima Abdiová. Vyštudovala obchodnú akadémiu a pracuje ako tlmočníčka pre migračný úrad. Tento rok začína študovať na univerzite.

O udelenie štátneho občianstva bude žiadať aj rodina Ruhiny Sidiki z Afganistanu. Jej dcéra Zahra je vraj výbornou študentkou, chce študovať medicínu na Oxforde.

5fotiek v galérii Andrej Kiska a azylanti Zdroj: David Ištok/Aktuality.sk
5fotiek v galérii Andrej Kiska a azylanti Zdroj: David Ištok/Aktuality.sk
5fotiek v galérii Andrej Kiska a azylanti Zdroj: David Ištok/Aktuality.sk
ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
ZA ĽUDÍ, Andrej Kiska
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.