Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Krajcer: Ak dnes Gašparovič nepríde, budeme to brať ako pohŕdanie

Daniel Krajcer
Daniel Krajcer (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ak sa prezident Ivan Gašparovič nezúčastní na dnešnej mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR venovanej opozičnému návrhu na jeho obžalobu kvôli podozreniu z úmyselného porušenia ústavy, SaS bude jeho postoj považovať za pohŕdanie parlamentom.

Na dnešnom brífingu SaS to vyhlásil podpredseda strany Daniel Krajcer. "Rovnako negatívne vnímame postoj vedenia Národnej rady (NR) SR, ktoré podľa doterajších informácií nepozvalo hlavu štátu na túto

"Pripomínam, že je to historicky po prvý krát, čo prezident v Slovenskej republike čelí návrhu na obžalobu zo strany poslancov a zároveň pripomínam, že SR je parlamentnou demokraciou. Prezident mal výnimočnú možnosť uviesť svoje vysvetlenia, svoje dôvody a svoje argumenty a reagovať tak na tento návrh," konštatoval Krajcer.

Prezidentov hovorca Marek Trubač potvrdil, že Kancelária prezidenta SR napokon včera (13.2) v podvečerných hodinách pozvánku od vedenia parlamentu na účasť prezidenta na mimoriadnej schôdzi dostala. Táto informácia zatiaľ nebola medializovaná vzhľadom na pokročilý čas, kedy bola pozvánka prezidentovi doručená. To však na základnom postoji prezidenta nič nemení. "Dôvodom jeho rozhodnutia nezúčastniť sa schôdze nie je čas, kedy prišla pozvánka. Prezident neplánuje účasť na schôdzi, lebo na to nevidí dôvod," povedal Trubač s tým, že prezident sa nestotožňuje ani s dôvodmi opozičných poslancov, prečo by sa vôbec takáto schôdza mala konať.

Národná rada SR bude dnes o 13.00 h hovoriť o obžalobe prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Termín mimoriadnej schôdze určil predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD), ktorý na schôdzu pozval aj hlavu štátu. Návrh na obžalobu prezidenta za úmyselné porušenie Ústavy SR podala opozícia 17. januára.

Opoziční predstavitelia sa v návrhu na obžalobu snažia dokázať, že Ivan Gašparovič úmyselne porušil ústavu, keď nevymenoval parlamentom zvoleného kandidáta Jozefa Čentéša na post generálneho prokurátora. Podľa opozície tým prezident prekročil svoje ústavné právomoci. Navrhovatelia v obžalobe tvrdia, že prezident v rozpore s Ústavou nezabezpečil riadny chod ústavných orgánov, keďže nekonal v primeranej lehote o vymenovaní alebo nevymenovaní parlamentom riadne zvoleného kandidáta do funkcie.

Na to, aby sa obžaloba dostala pred Ústavný súd SR, ktorý o nej ako jediný môže rozhodnúť, je potrebné, aby za ňu v parlamente zahlasovalo aspoň 90 poslancov. Takýto výsledok je však nereálny, keďže vládny Smer-SD ju podporiť odmieta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu