Matúš Čák Trenčiansky zbieral inšpiráciu na Krásnej Hôrke
9.3.2012 08:58
akt. 05.02.2019 01:52

Matúš Čák Trenčiansky zbieral inšpiráciu na Krásnej Hôrke

Uložiť článok
Matúš Čák Trenčiansky patrí medzi legendárne postavy našej histórie. Viaceré generácie slovenských národných buditeľov ho glorifikovali ako romantického hrdinu, ktorý sa hrdo postavil proti uhorskej elite.

Jeho príbeh sa stal inšpiráciou pre mnohé literárne diela a po sedemsto rokoch siahla po nadčasovom odkaze „pána Váhu a Tatier“ aj dvojica autorov Ľubo Horňák - Dodo Gombár. S novou víziou spracovania ich pôvodnej rockovej opery prišlo v roku 2011 košické divadlo CASSIA, ktoré sa do vlastnej muzikálovej verzie rozhodlo obsadiť mladých hercov, spevákov a tanečníkov s domicilom na východnom Slovensku.

„Naštudovanie muzikálu Matúš Čák Trenčiansky sa pre nás nenieslo v duchu „prídem do práce, urobím si svoju robotu a to je všetko“. Stretli sme sa výborná partia mladých ľudí, ktorí sú k sebe úprimní a na javisku bezprostrední. Navzájom sme si fandili, a preto verím, že je to vidieť aj v samotnom predstavení,“ poznamenala Ladislava „Lilly“ Maníčková. Na javisku patrí Lilly postava veštkyne Kumy. Jej vklad do príbehu naberá na obrátkach postupne. Keď dej smeruje k šťastnému koncu, odkryje karty a zariadi fatálny zvrat.

„Úloha Kumy je komplikovaná v tom, že nesmiem na začiatku prezradiť, akým smerom sa bude jej príbeh vyvíjať, lebo potom by som nemohla prekvapovať a režírovať veľké zvraty. Divákom sa otvorím a priznám až v poslednej sólovej skladbe. Na toto všetko však mám kúsok textu a malý priestor, kde svoje rozhodnutie môžem vysvetliť tak, aby ho diváci pochopili,“ dodala mladá herečka. Mimoriadne zaujímavý spôsob zvolil pri naštudovaní Matúša Čáka Trenčianskeho jeho hlavný protagonista Štefan Hundža. Rodák z Krásnohorského Podhradia vyrastal na úpätí Krásnej Hôrky, preto mu je téma, ktorá dýcha históriou, viac ako blízka.

„Moja príprava na muzikál bola veľmi jednoduchá. Keď som sa potreboval vcítiť do duše Matúša Čáka Trenčianského, išiel som domov, kde mám domček tesne pod hradom. Len som si sadol, zahľadel sa na Krásnu Hôrku a zbieral inšpiráciu,“ vysvetľoval Š. Hundža. Príbeh muzikálu sa odohráva na začiatku 14. storočia v období takzvanej Matúšovej zeme. Územie súčasného Slovenska ovládali zemepáni a najväčším z nich bol práve Matúš Čák Trenčiansky.

Obdobie temna slovenského národa pozostávalo z bojov o majetok, utláčania poddaných a rôznych konšpirácií. Aj v tomto ťažkom období však mala láska svoju moc a občas zmenila osudy dejín. Svedkami legendy o vášni, láske a zrade môžete byť v divadle CASSIA v Košiciach 15. – 17. marca 2012. Lístky sú v predpredaji v sieti Ticketportal.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.