Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Milana Kňažka druhýkrát nominovali na Cenu Thálie, zaujal v monodráme

Milan Kňažko, archívna snímka Foto: TASR

Odborná porota vyzdvihla mimoriadny herecký koncert Milana Kňažka v monodráme Shylock Divadla Na Jezerce.

Bratislava/Praha 1. februára (TASR) - Slovenský herec Milan Kňažko, ktorý roky pôsobí aj na pražských divadelných scénach, je po druhý raz nominovaný na prestížnu výročnú Cenu Thálie v kategórii činohra. Na dnešnej tlačovej konferencii v Prahe o tom informovali zástupcovia Hereckej asociácie, ktorá podujatie organizuje. Odborná porota vyzdvihla mimoriadny herecký koncert Milana Kňažka v monodráme Shylock Divadla Na Jezerce. Umelec bol nominovaný na Cenu Thálie aj pred desiatimi rokmi za rolu Picasso z rovnomennej inscenácie Divadla Ungelt. Slávnostné udeľovanie cien odvysiela Česká televízia v priamom prenose 25. marca z Národného divadla v Prahe.

"V jedinečnej monodráme Milan Kňažko v role herca Jona (ktorý hrá Shakespearovho Shylocka z Kupca benátskeho) bojuje za svoju hereckú rolu, a to s prílišnou politickou korektnosťou. Provokuje, obhajuje, vstupuje do 'dialógu' s publikom, ktoré mu je de facto jediným partnerom. Aj keď málokedy zvýši hlas, je v tomto komornom type herectva nesmierne sugestívny. Jeho premeny z 'civilného' Jona do Shylocka sú nenápadné, ale o to viac atakujú. S minimom prostriedkov dosahuje maximálny účinok a divákom okrem 'dialógu' servíruje aj brilantný herecký koncert," uvádza sa vo vyhlásení 14-člennej odbornej poroty, ktorej predsedá Jana Paterová.

Inscenácia Shylock mala v pražskom Divadle Na Jezerce premiéru 27. apríla 2016. Pôvodnú hru kanadského dramatika Marka Leiren-Younga režíroval Radek Balaš.

Spolu s Kňažkom sú nominovaní aj dvaja českí herci Robert Mikluš (rola: Astrov, inscenácia A. P. Čechov - Ujo Váňa, HaDivadlo Brno) a Šimon Krupa (rola Jaroslav Pulec, inscenácia: Ladislav Klíma - Ľudská tragikomédia, Komorní scéna Aréna Ostrava). Za ženský herecký výkon v kategórii činohra sú nominované: Hana Tomáš Briešťanská, Iva Janžurová a Pavlína Štorková.

Ceny Thálie vyhlasuje a organizuje od roku 1994 Herecká asociácia, nezávislá profesiová odborová organizácia výkonných umelcov, ktorí pôsobia v ČR. Nominácie a následne ceny sa vyhlasujú v štyroch kategóriách: činohra, opera, balet a iné tanečno-dramatické žánre a muzikál+opereta. Asociácia chce tak upozorniť na mimoriadne javiskové výkony v inscenáciách, ktoré vznikli v ČR a ich premiéra alebo obnovená premiéra sa uskutočnila na českej scéne od 1. decembra predminulého roku do 30. novembra minulého roku, teda roku, za ktorý sa ocenenia udeľujú.

TASR poskytla informácie PR manažérka Zuzana Golianová.