Najmenej slovenských potravín sa predáva v Lidli, tvrdí minister Ľubomír Jahnátek
20.8.2014 16:55
akt. 13.03.2015 07:40

Najmenej slovenských potravín sa predáva v Lidli, tvrdí minister Ľubomír Jahnátek

Uložiť článok
Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek dnes oznámil nárast objemu predaja slovenských potravín vo viacerých reťazcoch. Uviedol však, že Lidl permanentne predáva najmenej potravín slovenského pôvodu.

Odškodnenie za ruské sankcie. Slovenskí farmári nevedia, koľko dostanú >>

Kontrolou predaja slovenského tovaru prešlo 50 spoločností, z ktorých v maloobchode najlepšie obstála spoločnosť Globus Zvolen. Tá predáva až 74,8 % slovenských potravín. V predaji domácich potravín za ňou nasleduje Coop Jednota Slovensko s podielom predaja 71,2 %.

Minister Jahnátek však upozornil, že v prípade tejto spoločnosti ide o konglomerát, ktorý pozostáva z 26 právnických subjektov. V rámci neho mala najnižší podiel slovenských potravín Coop Jednota Dunajská Streda (61,1 %).

"Najmenej slovenských potravín sa permanentne predáva v reťazci Lidl, ktorý mal v prvom polroku 2014 podiel slovenských potravín 16,4 % a rok dozadu to bolo 17 %, čiže veľmi nízke číslo," upozornil minister.

Podľa Jahnátka došlo v posledných 2 rokoch v maloobchodných predajniach k nárast predaja slovenských potravín najmä vďaka opatreniam rezortu. Za prvý polrok toho roka tak podiel domácich protuktov dosiahol 63,5 %, pričom v roku 2011 dosahoval len 45,1 %.

Domáca hydina a slovenský med

Kontrolou prešlo celkovo 22 komodít. Najlepšie z nich obstála domáca hydina. V prvom kvartáli 2014 bol jej podiel 85,8 %. Z domácej produkcie sa predalo aj 85,6 % medu. Relatívne dobre obstáli aj liehovarnícky priemysel s 80 % podielom a mäsový priemysel 76,8 % podielom.

 sa poďakoval za nárast podielu predaja slovenských potravín najmä slovenským spotrebiteľom. "Cítime tu, že je čoraz väčšia požiadavka na slovenské potraviny, čo nás veľmi teší a skutočne slovenský spotrebiteľ prejavil patriotizmus a podporu predaju a tým aj výrobe slovenských potravín."

Minister ďalej vyjadril radosť z toho, že potravinársky priemysel začína vytvárať zisk. "Prvýkrát sa zvyšuje zamestnanosť v potravinárskom priemysle," uviedol s tým, že minulý rok stúpla podľa štatistík ministerstva o 9 200 zamestnancov.

Kontrola dovážaného tovaru

V priebehu posledných 2 týždňov úradníci kontrolovali dovážaný tovar. Na cestách skontrolovali 141 zásielok a 217 druhov potravín. Z 377 ton tovaru však nevrátili žiadnu zásielku. Uložili však 27 pokút. Na základe nahlášok vykonali kontrolu 181 zásielok, pričom len 5 nich nezodpovedalo tomu, čo bolo na nich deklarované. 

Intenzívne kontroly po celom Slovensku potvrdili aj ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš. Povedal, že okrem pôvodu zisťujú kvalitu potravín a podrobujú ich laboratórnym analýzam. Doplnil, že v súčasnosti je v laboratóriách 200 vzoriek.

Záujem o dovoz potravín z Ukrajiny stúpa

Podľa Jozefa Bíreša stúpol za posledné 2 týždne záujem o dovoz potravín z Ukrajiny. Týka sa to najmä hydinového mäsa. "Európska únia zatiaľ schválila 3 subjekty na Ukrajine, ktoré môžu dovážať v rámci štátov Európskej únie," uviedol.

Ukrajina zatiaľ nemá povolené dovážať bravčové a hovädzie mäso. Povolený je však dovoz rýb. Aj keď môže dovážať med, väčšinou sa cez Slovensko preváža a cieľovou destináciou je Nemecko.

"Aj keď má tovar miesto destinácie v inom štáte, našou povinnosťou je skontrolovať, či tam dorazí," tvrdí Bíreš. Zároveň upozorňuje, že od 1. júla je zakázaný predaj popri cestách. "Počet takýchto predajcov klesol, aj keď niekde ešte stále predávajú," doplnil.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.