Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Nitrianska galéria predstavuje súčasných slovenských spisovateľov

Dado Nagy, archívne foto Foto: TASR – Štefan Puškáš

Moderátorom a spolutvorcom dramaturgie je od začiatku cyklu Dado Nagy.

Nitra 27. októbra (TASR) – Nitrianska galéria pokračuje v organizovaní série besied so súčasnými slovenskými spisovateľmi s názvom Cyklus 4-3-2-1... Pravidelné diskusie s literátmi prebiehajú v galérii už od roku 2006, kedy nadviazali na predchádzajúcu činnosť v oblasti šírenia a propagácie slovenskej literatúry. Moderátorom a spolutvorcom dramaturgie je od začiatku cyklu Dado Nagy.

"Projekt sa primárne zameriava na súčasnú literatúru a prezentáciu autorov, ktorí si získali pozornosť odbornej verejnosti ako ocenení alebo nominovaní na ceny v prestížnych literárnych súťažiach. Súčasťou besied je okrem moderovanej diskusie so spisovateľom aj autorské čítanie textov," uviedla Lucia Vadelová z Nitrianskej galérie.

Počas trvania cyklu sa tu predstavilo množstvo slovenských autorov. Medzi nimi napríklad Kornel Földvári, Dušan Mitana, Pavel Vilikovský, Ján Buzzásy, Daniel Hevier, Michal Hvorecký, Ľubomír Feldek, Maroš Krajňak, Peter Pišťanek či Jozef Karika. Najbližšia beseda sa bude konať 29. októbra, kedy budú môcť čitatelia diskutovať v Nitrianskej galérii so spisovateľom Petrom Balkom. "Vyštudoval scenáristiku na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Úspech dosiahol scenárom k filmu Kandidát. Okrem písania sa venuje organizovaniu kultúrneho života v jeho rodnom Lučenci. V aktuálnom ročníku Anasoft litera sa stal držiteľom Ceny čitateľov za debut Vtedy v Lošonci. Via Lošonc," priblížila Vadelová. Ako pripomenula, v rámci Cyklu 4-3-2-1... bude v tomto roku s milovníkmi literatúry diskutovať 26. novembra aj divadelný dramaturg Daniel Majling a 10. decembra kazateľ a spisovateľ Daniel Pastirčák.