Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Obrovská rana pre umeleckú obec: Zomrel obľúbený herec Juraj Slezáček (†73)!

Juraj Slezáček Zobraziť galériu (3)
Juraj Slezáček

PIEŠŤANY - Navždy odišiel! Slovenská herecká obec aktuálne prežíva obrovský smútok. Včera večer totiž zomrel obľúbený herec a divadelný pedagóg Juraj Slezáček (†73). Umelec od roku 2015 bojoval s rakovinou ústnej dutiny.

Slovenský umelecký svet utržil obrovskú ranu. Ako informovala Televízia Piešťany, včera večer nás navždy opustil obľúbený herec a divadelný pedagóg Juraj Slezáček. 

Slezáček stvárnil množstvo postáv na javisku Činohry SND, v televízii, filme či rozhlase. Jednou z nich je nezabudnuteľná postava veliteľa žandárov v muzikáli Na skle maľované. Zahral si v inscenáciách Kým kohút nezaspieva, Timon Athénsky, Leto v Nohante, Pozor na anjelov, Veselé panie z Windsoru, Škola žien, Čas hádzať kamene, aj v Poslednom lete Sarah Bernhardtovej či v Čerticiach. Hral aj v Steinbeckových O myšiach a ľuďoch (aj so svojím psom Clorkom), Porubjakovej Tančiarni, Lehárovej operete Veselá vdova alebo v inscenácii Cyrano z Bergeracu.

Na divadelných doskách účinkoval i v inscenáciách Dom v stráni, Mrzák z Inishmaanu, S mamou a Stratégie a rozmary. V roku 2008 účinkoval v hre Václava Havla Odcházení, ktorá bola uvedená v SND. Juraj Slezáček hral vo filmoch Život na úteku, Poéma o svedomí, Fénix, Perinbaba. Uplatnenie našiel aj v dabingu.

Známy Slovák niekoľko rokov zabával ľudí po boku Božidary Turzonovovej v jojkárskom seriáli Panelák, kde si zahral so svojím psom. V roku 2015 mu však lekári diagnostikovali rakovinu ústnej dutiny. A hoci sa chorobe nepoddával a snažil sa vrátiť na televízne obrazovky, napokon sa hrania musel úplne vzdať.

V januári 2003 získal Juraj Slezáček Cenu ministra kultúry SR za rok 2002. Prezident SR mu udelil 1. júna 2004 ocenenie Kríž prezidenta SR II. stupňa za významné zásluhy o rozvoj slovenského divadelníctva a filmového umenia. V roku 2008 sa stal čestným občanom Piešťan. 

 

Viac o téme: Juraj Slezáček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu