Najväčšie hity i poetické balady budú tvoriť repertoár koncertného programu Pianko, s ktorým Peter Nagy už o necelý mesiac vyrazí na slovenské turné. Spevák nechal piesne prearanžovať pre klavír a sláčikové kvarteto. Vypočuť si ich budú môcť fanúšikovia v štrnástich mestách.

Peter Nagy je značka, ktorá funguje už viac ako tridsať rokov. Vydal šestnásť albumov a predal vyše dva milióny nosičov. Teraz pripravil pre svojich fanúšikov koncertnú lahôdku, ktorú nazval Pianko Tour.

"Dlho som hľadal názov pre svoj vysnívaný program, ktorý by bol postavený na zvuku klavíra a z tichých piesní môjho repertoáru. Nakoniec mi napadlo, že pianko je to najkratšie - názov, ktorý sa nevnucuje a dobre sa pamätá. Tiché piesne, ako ich volám, sú pre mňa tie, ktoré som si skladal na každom albume tak trochu pre svoje pesničkárske svedomie. Je ich dosť, ale najviac sa fanúšikom páčia Milenci na snehu, Nad nami zomrel skladateľ, Agáty alebo Bóje," vysvetlil Peter Nagy.


Na Pianko Tour budú umelca sprevádzať klavirista Pavol Bartovic a sláčikové kvarteto. Spoločne už nacvičujú nové aranžmány pesničiek. "Pali Bartovic už niekoľkokrát zaskakoval v našej kapele Indigo, naposledy pri živej nahrávke koncertu 30 rokov na scéne alebo na tohtoročnom koncerte v Londýne. A často ho môžete vidieť v televíznych reláciách, kde treba profíka, ktorý hrá z nôt. Paľo má svoj rukopis a dokáže byť oporou aj pri sólo náročných skladbách. Skúšame, aby sa naše vnímanie piesní zjednotilo," neskrýva nadšenie Peter Nagy.

Sláčikové kvarteto, ktoré je tiež súčasťou turné, je zložené z členov orchestra Slovenského národného divadla a Slovenskej filharmónie. Okrem Bartovica sa tak na pódiu predstavia aj Miriam Kaiserová, Júlia Bolebruchová, Katarína ZajacováJan Pospíšil. O aranžmány skladieb sa postaral Milan Adamec, ktorý sa ako huslista podieľal napríklad na projekte Longital Suita.

"Romatickú baladu Udobrenia upravil na poslednom albume pre klavír a sláčikové kvarteto práve Milan Adamec. Skúšame staré Parfémy, dokonca rockové Zákony hada alebo Poďme sa zachrániť. Tieto piesne majú so sláčikovým kvartetom úplne iného ducha, zrazu v tejto podobe vyznie viacej melódia aj zmysel textu. Milan Adamec nádherne zaranžoval nové verzie. Vytvoril kvarteto, s ktorým budeme vystupovať, dúfam aj v českej časti turné aj budúci rok," plánuje Peter Nagy.    

Peter Nagy - Pianko Tour 2017: 

16. 10. - Bratislava, Divadlo Tower Stage
17. 10. - Nitra, Divadlo Karola Spišáka
19. 10. - Trenčín, Kino Hviezda
20. 10. - Trnava, Kino Hviezda
22. 10. - Žilina, Hotel Holiday Inn
23. 10. - Martin, Kino Strojár
24. 10. - Banská Bystrica, Aula SZU
6. 11. - Lučenec, Kino Apollo
8. 11. - Poprad, Dom kultúry
10. 11. - Prešov, Kino Scala
11. 11. - Levoča, Kino Úsmev
13. 11. - Michalovce, Kino centrum
14. 11. - Košice, Divadlo Grand
16. 11. - Humenné, Divadelná sála Domu kultúry

Redakciu Hudba.sk informovala Nora Krchňáková z agentúry NK Factory. Redakcia správu upravila.

Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Peter Nagy