sk  |  en
Štvrtok | 18.04.2024, 12:31 | meniny: Valér; zajtra: Jela
  • | Európsky deň za práva pacientov

    Európsky deň za práva pacientov bol vyhlásený na podnet Európskeho parlamentu a Európskeho hospodárskeho sociálneho výboru (EESC). Jeho cieľom je upozorniť na práva a povinnosti pacienta. Ide o príležitosť informovať, diskutovať a prijať záväzky na zlepšenie práv pacientov v Európe. Ľudia by sa mali viac zaujímať o svoj zdravotný stav, viac komunikovať a dožadovať sa svojich práv.

  • | Medzinárodný deň pamiatok a historických sídiel

    Medzinárodná rada pre pamiatky a sídla ICOMOS podnet na sympóziu v 1982, UNESCO vyhlásený v 1983, oslavuje sa od 1984

  • | Medzinárodný deň žonglovania

    Medzinárodný deň žonglovania oslavuje zručnosti talentovaných ľudí, ktorí dokážu žonglovať s viacerými loptami, nožmi, palicami, krúžkami a inými objektmi vo vzduchu bez dotyku zeme. Žonglovanie je forma zábavy a tento deň je určený na jej šírenie a na stretnutia cirkusantov po celom svete.

  • | Svetový deň kultúrneho dedičstva

    Svetový deň kultúrneho dedičstva, alebo tiež Medzinárodný deň pamiatok a sídiel vznikol na podnet Medzinárodnej rady pre pamiatky a sídla (ICOMOS). V roku 1983 ho oficiálne vyhlásilo UNESCO. Tento deň je určený na zvýšenie povedomia o význame ochrany pamiatok a historických sídiel. V dôsledku tejto príležitosti, ktorá je určená predovšetkým verejnosti, sa konajú mnohé podujatia zamerané na propagáciu a prezentáciu historických a kultúrnych hodnôt.

  • | Svetový deň rádioamatérov

    Svetový deň rádioamatérov vyhlásila Medzinárodná únia rádioamatérov (IARU), ktorá bola v tento deň roku 1925 v Paríži založená. Deň je oslavou prínosov rádioamatérov vysielačov.

Prezident Andrej Kiska rozdelil svoj čistý príjem ďalším desiatim rodinám, ktoré sa ocitli v núdzi. Každá z nich dostala z novembrového platu prezidenta 522,5 €.

22.12.2015 | Andrej Kiska vybral adresátov pomoci na základe návrhov neziskových organizácií, ktoré sa dlhodobo venujú ľuďom v núdzi – Plamienok, Úsmev ako dar, Liga proti rakovine, Dobrý anjel a Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR. Takýto postup pri výbere adresátov pomoci uplatňuje prezident každý mesiac, pričom pomoc od neho dostávajú rodiny priamo.

Finančnú pomoc od prezidenta dostali dve maloleté dievčatá, ktorým zomrel otec pri autonehode a neskôr aj matka na rakovinu. O sestry sa stará rodinný priateľ. Dokiaľ však nebude ukončený súdny proces ohľadom opatery a poručníctva, dievčatá nepoberajú žiadne príspevky, napr. sirotský príspevok.

Adresátom pomoci je aj muž so svalovou dystrofiou, ktorý je už deväť rokov v domácom prostredí napojený na dýchací prístroj. Starostlivosť mu poskytujú matka a domáci asistent. Muž by si bez finančnej pomoci nevedel pokryť všetky nevyhnutné výdavky súvisiace s jeho zdravotným stavom a potrebami.

Vážne nervovo-svalové ochorenie (facio-skapulo-humerálna dystrofia) má aj ďalší muž, ktorému Andrej Kiska poslal časť svojho platu. Ťažko sa mu chodí a bolesti spôsobujú, že si už dlhšie nemôže nájsť zamestnanie. S pokrytím životných výdavkov mu musí pomáhať matka zo svojho starobného dôchodku.

Časť platu prezidenta pomôže aj na splatenie dlhu na výživnom. Má ho žena, ktorá vyrastala v detskom domove a o svoje prvé dieťa sa nedokázala postarať, takže tiež skončilo v detskom domove a neskôr v pestúnskej starostlivosti. Keď žena druhýkrát otehotnela, zapojila sa do projektu Zachráňme životy a pripravovala sa na materstvo v krízovom zariadení Jozefínum. Dnes už sa snaží byť dobrou matkou, potrebuje však splatiť spomínanú dlžnú čiastku na výživnom.

Príspevok od prezidenta dostala aj ďalšia odchovankyňa detského domova, ktorá sa sama stará o dve deti. Pred dvoma rokmi jej diagnostikovali rakovinu a odvtedy absolvovala niekoľko operácií. Nad chorobou načas vyhrala, kým jej našli zhubnú rakovinu krčka maternice. Matka nemá oporu v príbuzných. Spolu s deťmi je preto vo finančnej tiesni vzhľadom na značné zdravotné výdavky, ako aj dlhy, ktoré zanechal bývalý partner.

V núdzi sa ocitla tiež rodina matky a dvoch dcér, z ktorých jedna prišla v dôsledku ochorenia o obe obličky a u druhej prebiehajú vyšetrenia pre podozrenie na rovnaké ochorenie.

Adresátom príspevku sú aj: jedenásťčlenná rodina, ktorej otcovi diagnostikovali zhubný nádor hrtana, dôchodca so zhubným nádorom priedušky alebo pľúc a otec dvoch detí, ktorý sa stará o manželku v bdelej kóme.

Časť platu prezidenta pomôže tiež invalidnej dôchodkyni, ktorá žije sama, má veľké zdravotné problémy a pohybuje sa len na vozíku.

najčítanejšie aktuality

kontaktujte nás

tip na osobnost