Rozhovor: Výkon Emílie Vášáryovej ako abstinujúcej alkoholičky opísali ako „brilantný”
2.10.2015 09:00

Rozhovor: Výkon Emílie Vášáryovej ako abstinujúcej alkoholičky opísali ako „brilantný”

Uložiť článok
Slovenskému hranému filmu sa v súčasnosti mimoriadne darí. Dokazuje to aj dráma o abstinujúcej alkoholičke, kedysi slávnej herečke, režiséra Marka Škopa. Mala veľký úspech na torontskom filmovom festivale.
Súvisiace články k téme

Váš hraný debut Eva Nová s Emíliou Vášáryovou v hlavnej úlohe mal svetovú premiéru na slávnom filmovom festivale v Toronte. Aké pocity si odnášate zo zámoria?

Tie najlepšie. Film bol výborne prijatý divákmi. Od filmových kritikov sme dokonca dostali cenu. Je to veľká pocta, získať cenu kritiky na festivale najväčšieho významu.

Eva Nová teda získala v Toronte Medzinárodnú cenu kritikov – FIPRESCI. Národnú nomináciu na Cenu Americkej filmovej akadémie (Oscara, pozn. red.) však získala Koza. Je to dôvod na smútok?

Vôbec nie. Eva Nová sa ani nemohla kvalifikovať do súťaže o slovenskú nomináciu, keďže premiéru mala po uzávierke. Náš film bude kritériá spĺňať o rok.

Ako sa vlastne rozhoduje o tom, kto získa túto nomináciu?

O nominácii rozhodujú členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie. Koza je skvelý film a národná nominácia môže tvorcom pomôcť smerom k americkému prostrediu. Veľmi im držím palce!

„Eva by urobila čokoľvek, aby znovu získala priazeň človeka, ktorého v živote ranila najviac – svojho syna. Eva je vyliečená alkoholička, ale pred rokmi bola známou herečkou,“ píše sa v synopse k filmu. Ako by ste autorsky opísali hlavnú myšlienku?

Film hovorí o dôležitosti vedomých rozhodnutí v našich životoch. Mnohokrát vidím okolo seba ľudí, ktorí ani pri kľúčových krokoch nedomýšľajú následky svojho konania. Neberú do úvahy konzekvencie, ktoré sú s tým spojené, a ono sa to vždy najviac dotýka ich najbližších, teda rodiny. Eva Nová urobila v živote niekoľko zásadných chýb, a teraz sa s tým snaží niečo spraviť. Otázka je, či si zaslúži druhú šancu.

Trailer k filmu Eva Nová

V hlavnej úlohe nie sú žiadni neherci. To je dnes na poli úspešných slovenských filmov skôr výnimočné. Bola to pre Vás, ako pre dokumentárneho režiséra, novinka?

Mal som príležitosť pracovať s hercami v Chorvátsku, kde som režíroval tretinu častí televízneho seriálu In Treatment (u nás známy ako Terapia, ktorú vysielala HBO v hlavnej úlohe s Karlom Rodenom). Pracoval som s novými talentmi v kombinácii s najväčšími chorvátskymi hviezdami ako sú: Ana Karić, Goran Bogdan, Nina Violić alebo Elvis Bošnjak. Bola to krásna práca na kvalitnom televíznom formáte, zároveň dobrá škola práce s hercami.

Pokiaľ ide o Evu Novú, je prirodzené, že všetka pozornosť smeruje k hlavnej postave a Emílii Vášáryovej, ktorej herecký výkon ocenili v recenzii prestížneho časopisu Variety  slovom „briliantná”, z čoho mám veľkú radosť. Rád by som osobne vyzdvihol aj  ďalších hercov. Milan Ondrík, ktorý hrá vo filme v úlohe syna, pomohol vytvoriť vnútri viacerých scén tak dusné napätie, pri ktorom som sa triasol. Ide o kľúčový vzťah filmu: matka – syn.

Má môj veľký obdiv a som mu za mnohé vďačný. Anikó Vargová v úlohe jeho ženy ponúkla dôležitý zmysel pre civilný detail, ktorý dotvára veci. A potom pani Žofia Martišová, ktorú si pamätáme ešte z Ľalií poľných Ela Havettu. Ako osemdesiatročná priniesla skvelý výkon a ľudsky čistú a nádhernú príjemnú energiu na pľac, aj mimo neho.

Bude Eva Nová mimo kino klubov aj v multiplexoch?

Áno, s distribučnou spoločnosťou ASFK (Asociácia slovenských filmových klubov, pozn. red.) spolupracujeme roky. Som presvedčený, že urobia pre film maximum.

Na plagáte k filmu je mladá tvár Emílie Vášáryovej zahalená akousi bielou škrvnou. Zrejme to súvisí s rozprávaním o herečke so zašlou slávou, je to nápadité. Kto má plagát na svedomí?

Grafický dizajn urobil Martin Derner, ktorý sa vo svojej vlastnej výtvarnej práci venuje vrstveniu a tento motív volá „stekanec”. Jeho stekance pre mňa vystihujú plynúci čas, ktorý tečie pomaly, ale hladí nekompromisne.

Eva Nová bude mať slovenskú premiéru 19. novembra 2015

Viac o filme tu!

2fotky v galérii Plagát k Eve Novej od Martina Dernera Zdroj: Martin Derner
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.