RTVS si uctí pamiatku Ladislava Balleka

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) si uctí pamiatku zosnulého významného slovenského spisovateľa, politika a diplomata Ladislava Balleka vysielaním na televíznej Dvojke.

16.04.2014 12:04
Ladislav Ballek Foto:
Ladislav Ballek
debata

„V stredu o 21:50 na Dvojke mimoriadne zaradíme najvýznamnejšiu filmovú adaptáciu jeho rovnomenného románu Pomocník. Vo štvrtok o 23:50 odvysielame na Dvojke publicistickú reláciu Mojich sedem divov s Ladislavom Ballekom,“ informoval PR manažér RTVS Juraj Kadáš.

Dej filmu Pomocník je situovaný do prostredia malého mestečka na južnom Slovensku, kam v raných povojnových rokoch prichádza mäsiar Štefan Riečan, odbojár a statočný človek, aby po skompromitovanom maďarskom živnostníkovi a kolaborantovi prevzal jeho výnosný obchod. Spolu s obchodom prevezme aj pomocníka Valenta Lančariča, ktorého nečestné praktiky prinesú síce rodine bohatstvo, ale aj morálny rozvrat. Na Riečanovom osude film zobrazuje vnútornú drámu človeka, ktorý sa nespreneveril svojim zásadám ani za cenu samoty, hlbokého poníženia a stroskotania osobných vzťahov. Film je ojedinelou výpoveďou o zložitom období povojnovej rekonštrukcie našej krajiny, priblížil filmovú adaptáciu Ballekovho románu RTVS.

Spisovateľ a bývalý veľvyslanec v Českej republike Ladislav Ballek zomrel v utorok 15. apríla vo veku 73 rokov, agentúru SITA o tom v utorok informovala rodina zosnulého. Ladislav Ballek sa narodil 2. apríla 1941 v Teranoch, detstvo prežil v Dudinciach a v Šahách. Vyštudoval na Pedagogickej fakulte v Banskej Bystrici slovenčinu, dejepis a výtvarnú výchovu. Pracoval ako učiteľ, od roku 1966 ako redaktor Československého rozhlasu v Banskej Bystrici a ako redaktor týždenníka Smer.

Od roku 1972 pôsobil ako redaktor pôvodnej tvorby vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ. V rokoch 1977 – 1980 bol vedúcim literárneho oddelenia na Ministerstve kultúry Slovenskej republiky, potom pôsobil ako námestník riaditeľa Slovenského literárneho fondu. Od roku 1984 bol vedúcim tajomníkom Zväzu slovenských spisovateľov do jeho zániku v roku 1989. Istý čas pôsobil aj ako poslanec Národnej rady Slovenskej republiky. Po roku 1990 vstúpil do politiky ako nezávislý poslanec NR SR. V rokoch 2001 – 2008 bol veľvyslancom SR v Českej republike. Bol prezidentom Spoločnosti Ladislava Novomeského. Ladislav Ballek napísal medzi iným romány: Južná pošta (1974), Pomocník (1977), Agáty (1981), Čudný spáč (1990) či Trinásty mesiac (1995). Je tiež autorom esejí Letiace roky (1998) a Zlatý stôl (2000). O svojej diplomatickej misii rozpráva v knihe Trojou a vŕškom pamäti (2013) s podtitulom Pisárov dlhý zápis 2000 – 2008.

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Ladislav Ballek #pocta #Pomocník