sk  |  en
Utorok | 16.04.2024, 21:20 | meniny: Dana, Danica; zajtra: Rudolf
  • | Svetový deň hlasu

    Svetový deň hlasu bol iniciovaný brazílskymi otorinolaryngológmi v roku 1999 a pripomína sa od roku 2003. Ľudský hlas sa používa na vyjadrenie myšlienok, nápadov, problémov a emócií. Je nevyhnutnou súčasťou mnohých povolaní a spoločenských aktivít. Svetový deň je oslavou hlasu a jeho cieľom je uvedomenie si jeho dôležitosti a zlepšenie starostlivosti o hlas technikami ako je správny príjem vody, minimalizácia zneužívania hlasu, vyhýbanie sa pasívnemu fajčeniu a iných škodlivých vplyvov.

SEN SA NEKONČÍ, BUDE VZKRIESENÝ DO NIEKOĽKÝCH DNÍ

06.10.2015 | Eduard Chmelár: Keď ma mnohí z vás pred niekoľkými mesiacmi vyzývali, aby som vstúpil do politiky, upozorňoval som, čo takáto misia obnáša – že ak to myslíte vážne a pustíte sa do boja s finančnou mafiou, oligarchia vám nedá dýchať, budú sa vás usilovať pošpiniť, diskreditovať, zastrašiť, zničiť. Vtedy som sa vás spýtal, či ste ochotní ísť do toho so mnou a väčšina z vás odpovedala, že áno. Dnes prišiel ten čas, kedy vás prosím a žiadam o podporu. Ako už iste viete, ministerstvo vnútra odmietlo registrovať sociálno-ekologické hnutie SEN s odôvodnením, že takmer tretina podpisov obsahovala občianske preukazy, ktoré boli skartované, ukradnuté alebo stratené. Na internete sa hneď objavili anonymné obvinenia, že sme podvodníci, klamári a čojaviemčoešte. Zvláštne, ako ľahko ľudia na Slovensku ľahko naletia každej diskreditačnej kampani... Takže po poriadku:

Keď ma mnohí z vás pred niekoľkými mesiacmi vyzývali, aby som vstúpil do politiky, upozorňoval som, čo takáto misia obnáša – že ak to myslíte vážne a pustíte sa do boja s finančnou mafiou, oligarchia vám nedá dýchať, budú sa vás usilovať pošpiniť, diskreditovať, zastrašiť, zničiť. Vtedy som sa vás spýtal, či ste ochotní ísť do toho so mnou a väčšina z vás odpovedala, že áno. Dnes prišiel ten čas, kedy vás prosím a žiadam o podporu. Ako už iste viete, ministerstvo vnútra odmietlo registrovať sociálno-ekologické hnutie SEN s odôvodnením, že takmer tretina podpisov obsahovala občianske preukazy, ktoré boli skartované, ukradnuté alebo stratené. Na internete sa hneď objavili anonymné obvinenia, že sme podvodníci, klamári a čojaviemčoešte. Zvláštne, ako ľahko ľudia na Slovensku ľahko naletia každej diskreditačnej kampani... Takže po poriadku:

Prípravný výbor sociálno-ekologického hnutia SEN vyjadruje ostrý protest proti rozhodnutiu ministerstva vnútra nezaregistrovať tento nový politický subjekt a považuje ho za politicky motivované. Z celkového množstva 11 639 odovzdaných podpisov pracovníčky ministerstva uznali 10 696 platných podpisov – čo je počet, ktorý stačí na registráciu politického subjektu. Napriek tomu sa pri následnej kontrole našlo veľké množstvo podpisov, na ktorých boli údajne uvedené čísla ukradnutých a skartovaných občianskych preukazov ešte z toku 2008. Uvažujte, prosím, kto má na Slovensku možnosť dostať sa k trom tisíckam skartovaných a ukradnutých dokumentov. Bežný človek to nie je. Takúto spravodajskú hru dokážu rozohrať iba profesionáli. Sme presvedčení, že ide o cielenú sabotáž nášho úsilia, zákerný pokus o diskreditáciu hnutia SEN, priamy útok na demokraciu a spochybnenie práce desiatok dobrovoľníkov, ktorí celé týždne bez nároku na odmenu a v dobrej viere poctivo zbierali podpisy od občanov. Nechce sa mi veriť, že toľko ľudí neodhalilo túto priehľadnú provokáciu. Niektorí naši dobrovoľníci sa s ňou stretli už v teréne, keď ich napríklad v Trenčíne preverovala najprv uniformovaná a neskôr dokonca kriminálna polícia. Nepovažujem za náhodu, že ministerstvo vnútra pred niekoľkými týždňami odmietlo zaregistrovať aj Socialistickú stranu bývalého vicepremiéra Jozefa Kalmana. Je to len potvrdenie stavu, že ľavica je v tejto krajine v hlbokej opozícii a vládna strana sa bojí, že by ju mohlo sociálno-ekologické hnutie SEN usvedčiť z toho, čím nie je.

Nedáme sa zastrašiť a nedopustíme, aby sa Slovensko zmenilo na policajný štát, v ktorom sa ľudia boja združovať a politicky angažovať. Vyzývame všetkých svojich priaznivcov, sympatizantov a ľudí dobrej vôle, ktorí s nami zdieľajú sen o sociálne spravodlivom, environmentálne udržateľnom a mierovom Slovensku, aby nás v týchto zložitých podmienkach podporili a vydržali s nami. Nemáme bohatých sponzorov a tučné bankové kontá, nemáme peniaze na to, aby sme si kupovali televízny čas a oblepili billboardami celé Slovensko, máme však um, odhodlanie, odvahu, dobrý tím a skvelý program na to, aby sme s vašou podporou oslobodili našu vlasť od oligarchov, vrátili nakradnutý majetok štátu, obnovili demokraciu a zabezpečili dôstojný život všetkým čestným a pracovitým ľuďom. Toto sme predsa všetci očakávali. Útoky, zastrašovanie, prenasledovanie. Čím viac pôjdete skorumpovanej moci po krku, tým viac bude kopať. Sú schopní všetkého. Vy to chcete vzdať? My nie.

Chceme ubezpečiť svojich priaznivcov a sympatizantov, že nič sa nekončí, práve naopak – len teraz sa náš zápas za spravodlivejšie Slovensko začína. SEN celkom určite zasiahne do budúcoročných parlamentných volieb. Možností je viacero. V týchto chvíľach rokujeme s niektorými mimoparlamentnými subjektmi, ktoré by inak nemali šancu uspieť vo voľbách, o zjednotení pod značkou SEN. Podmienkou spolupráce je stotožnenie sa so sociálno-ekologickým programom, žiadne dlhy a žiadni oligarchickí sponzori. O výsledkoch rokovaní vás budeme informovať v najbližších dňoch. V každom prípade, proti rozhodnutiu ministerstva vnútra sa nielen odvoláme, ale podáme aj trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, lebo došlo k zjavnému podvodu. Policajným vyšetrovaním sa vyhráža aj ministerstvo vnútra. Nebojíme sa tejto konfrontácie. Pri zbere podpisov sme nič nezanedbali, postupovali sme lege artis a všetko skontrolovali viackrát – častejšie, ako to mohli urobiť v rámci vytýčeného času pracovníčky ministerstva vnútra. Každý jeden hárok sme očíslovali a odfotili, vieme presne, od koho sme ho dostali, vieme presne, ktoré občianske preukazy označilo Kaliňákovo ministerstvo za skartované a budeme si to sami preverovať.

Ešte raz sa chcem poďakovať všetkým dobrovoľníkom, ktorí nám pomáhali s podpismi. Pre nás je to záväzok, ktorý nás v kontexte tohto štátneho zastrašovania ešte viac posilňuje. Teraz budeme potrebovať ešte väčšiu pomoc. Budeme kandidovať, lebo vládna moc sa bojí, a to je dôkaz, že to robíme dobre. Tieto problémy sú zároveň skúškou, ktorá odhalí tváre našich úprimných priaznivcov a oddelí ich od zlomyseľných ľudí. Táto skúška nás nezlomí, ale posilní. Nie je hanbou byť podrazený a padnúť do prachu. Hanbou je nevstať a vzdať to. Hanbou je súhlasiť s bordelom v tomto štáte a kolaborovať na jeho zachovaní. Nedáme sa. Ideme do toho. SEN bude vzkriesený už o niekoľko dní.

Eduard Chmelár

 

galéria

najčítanejšie aktuality

kontaktujte nás

tip na osobnost