Slnko v sieti za prínos kinematografii získa Rudolf Urc

Dramaturg, scenárista, režisér, ale aj publicista a pedagóg Rudolf Urc získa v apríli cenu Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej kinematografii. Výber z jeho filmov premietnu v bratislavskom kine Lumière 2. apríla, deň pred začiatkom prehliadky Týždeň slovenského filmu, ktorá predstaví snímky nominované na Slnko v sieti.

22.03.2017 07:00
Rudolf Urc Foto: ,
Rudolfa Urca ocenia za výnimočný prínos slovenskej kinematografii.
debata

Rudolf Urc vyštudoval dramaturgiu na pražskej FAMU. Po škole pracoval ako režisér a dramaturg v spravodajskom filme a neskôr sa začal venovať dokumentu. Po roku 1968 ho však obvinili z „kontrarevolučnej tvorby, pravicového oportunizmu a nekritického vzťahu k mladým tvorcom“ a preradili k animovanému fil­mu.

Ktorými filmami režim vyprovokoval? „Na všetkých 15 si teraz nespomeniem. Určite bol medzi nimi Čas, ktorý žijeme, ktorý priblížil obdobie od januára do apríla roku 1968, a ďalšie dokumenty kritického typu. Aj môj film o Vladimírovi Clementisovi Nedokončená kronika. Prekvapilo ma, že sa ocitol na indexe. Clementis bol totiž človek, ktorého Gustáv Husák obdivoval, zbožňoval, uňho sa učil aj pre neho pracoval. A po okupácii nebolo nikoho, kto by sa tohto filmu zastal?“ povedal Urc v rozhovore pre Pravdu v roku 2012, keď si na festivale v Trenčianskych Tepliciach prevzal Zlatú kameru.

V animovanom filme Urc ako dramaturg pracoval prakticky so všetkými kľúčovými osobnosťami animovanej tvorby a inicioval aj vznik prvého slovenského celovečerného animovaného filmu Zbojník Jurko (1976) Viktora Kubala. „Keď som do animovaného filmu nastúpil ako dramaturg, zbavil som ho povinností, ktoré ako vedúci mal. Povedal: konečne môžem robiť svoje filmy, a šiel z jedného do druhého. Niektorí ho podozrievali, že si uzurpuje priveľa priestoru, ale vedel robiť najrýchlejšie a najlepšie. Aj vďaka nemu som si po rokoch povedal, že asi ostanem pri animovanom filme,“ spomínal Urc na Kubala.

Pod viacerými animovanými filmami je podpísaný aj ako režisér a je podpísaný aj pod seriálom dokumentov Čarovný svet animovaného filmu. Je autorom viacerých publikácií a stál aj pri zrode Filmovej a televíznej fakulty bratislavskej VŠMU, kde roky pôsobil ako pedagóg.

Slovenské národné filmové ceny Slnko v sieti rozdajú 7. apríla, najviac, až 13 nominácií, má dráma Jana Hřebejka Učiteľka, 12 nominácií má Masaryk Juliusa Ševčíka. V kategórii film roka im konkuruje snímka Ja, Olga Hepnarová režisérov Tomáša Weinreba a Petra Kazdu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slnko v sieti #týždeň slovenského filmu #Slnko v sieti 2017 #Rudolf Urc