Slota po rokoch opustí stoličku šéfa SNS, veľa kompetencií mu zostane

Ján Slota by mal v sobotu skončiť vo funkcii predsedu Slovenskej národnej strany. Mal by sa stať jej čestným predsedom, ale s veľkými kompetenciami.

06.10.2012 09:28
debata (5)

Novým predsedom by sa mal stať právnik Andrej Danko. Jeho funkcia by mala byť výkonná. O predsedovi strany majú rozhodnúť delegáti na sneme v Žiline.

Slota to, že nebude predsedom, avizoval viackrát po neúspešných marcových parlamentných voľbách, v ktorých sa SNS nedostala do parlamentu.

V septembri oznámil, že ho nahradí jeden z dvojice: Andrej Danko – Rafael Rafaj. Viaceré okresné organizácie pred snemom navrhli, aby sa Slota stal čestným predsedom. Jedna z okresných organizácií národniarov však navrhuje, aby Slota ďalej pokračoval ako líder.

Slota bol prvýkrát predsedom SNS v rokoch 1994 až 1999. Vtedy ho na sneme v súboji o predsednícke kreslo porazila Anna Belousovová. Následne založil Pravú SNS, ktorej predsedom bol do roku 2003. Vtedy došlo opäť k zjednoteniou SNS na čele so Slotom.

Podľa analytika Jána Baránka Slota mal odísť z vedenia SNS už po parlamentných voľbách v roku 2010, keď sa ledva strana dostala do parlamentu.

„Keby vtedy nastala zmena na poste predsedu a zmenila by sa agenda, bola šanca na revitalizáciu,“ povedal Baránek pre agentúru SITA. Podľa neho Slota, jeho arogancia a vulgarizmy určite nebudú chýbať.

„Tento štýl politiky nebude chýbať, ak tak podobným jemu,“ dodal. SNS podľa Baránka doplatila na svojho predsedu a agendu, keď dlhodobo nevedela mať inú ako protimaďarskú, čo sa jej vypomstilo. „Maďarskú kartu prebili jej škandály z bývalej Ficovej vlády. Maďarská karta nestačila na to, aby eliminovala škandály,“ upozornil. SNS podľa Baránka nedokázala nacionalizmus vymeniť za vlastenectvo.

5 debata chyba