Slota tvrdí, že nebral stranícke peniaze

Bývalý líder SNS Ján Slota naznačil koniec súčasného predsedu Andreja Danka, ktorý má byť podľa neho zmietnutý skutočnými členmi strany. Reagoval tak na rozhodnutie predsedníctva, ktoré ho vylúčilo zo SNS pre nehospodárne nakladanie s financiami.

25.04.2013 14:26
Ján Slota Foto:
Bývalý predseda SNS Ján Slota
debata (83)

Slota sa odmietol s denníkom Pravda rozprávať, ako sa chce ďalej brániť a či podnikne nejaké kroky proti Dankovi. „Klame a podvádza celú spoločnosť,“ vyhlásil Slota na Dankovu adresu pre agentúru Sita.

Strana si ešte za Slotu zobrala pred voľbami úver 1,5 milióna eur na kampaň od Privatbanky. Problém bol v tom, že národniarom nezostávali financie na bežnú prevádzku. „Ak sa predseda rozhodne zobrať úver a minúť všetky zdroje na kampaň, čo sa stalo, tak tam je tá zodpovednosť predsedu. Na svoju zodpovednosť minul všetky finančné zdroje napriek tomu, že zagarantoval, že to osobne dorieši,“ vysvetľoval o štvrtok Danko. Odmietol však povedať, že by Slota nejaké peniaze spreneveril. Ide vraj o vnútornú stranícku zodpovednosť predsedu voči členom.

Predseda SNS Andrej Danko Foto: SITA, Diana Černáková
Andrej Danko Predseda SNS Andrej Danko

Podľa Danka všetky financie v objeme 11 miliónov eur, ktoré prichádzali do straníckej pokladnice od roku 2006, sa minuli v kampaniach a na réžiu ústredia. Nič sa však neinvestovalo vrátane kúpy budovy v Bratislave, kde SNS sídli. Má ju len v prenájme do konca budúceho roka.

Slota sa bráni, že strane nezobral ani cent. Naopak, dával jej svoje osobné peniaze. O Dankovi povedal, že chce SNS dotiahnuť do prepadliska dejín a má úlohu skončiť jej existenciu. Danko mieni SNS obrodiť. Za kľúčovú už neoznačil tzv. maďarskú kartu, ale Európsku úniu. „Dnes nie sú hlavným problémom Maďari, dnes je hlavným problémom Brusel,“ vyhlásil Danko.

Politológ Michal Horský dáva SNS isté šance byť opäť parlamentnou stranou, hoci sa podľa neho vyhlásenie predsedu Danka zdá na prvý pohľad „nemastné-neslané“. Ak kauzu Slota a jeho šafárenie nielen so straníckym majetkom dotiahne do konca, strana pod novým vedením má nádej preniknúť do parlamentu. Ako povedal Horský, SNS nie je jedinou stranou, ktorá by sa mala pozrieť na stranícke financie bývalých šéfov.

Horský usúdil, že hoci Slota skončil svoju politickú dráhu vyhodením zo SNS, ešte úplný koniec nenastal. „Treba si uvedomiť, že očista SNS je iba na začiatku a plané by boli nádeje tých, ktorí sa domnievajú, že taký harcovník na slovenskej politickej scéne a s takými znalosťami o jej hospodárskom pozadí, akým je Ján Slota, že sa vzdá bez boja,“ dodal politológ.

Slota bol vo vrcholovej politike 18 rokov s výnimkou obdobia 2002 až 2006. Vtedy sa SNS do parlamentu nedostala. Roku 1990 začínal ako poslanec československého federálneho parlamentu, od roku 1992 bol poslanec slovenského parlamentu. Na jeho politickú kariéru nemali zásadnejší vplyv ani viaceré kontroverzné výstupy na verejnosti. Čelil podozreniam, že si užíva majetok nad pomery príjmov ústavného činiteľa, ale nič sa mu nedokázalo.

Počas rokov 2006 až 2010 však výrazne začala klesať popularita strany pre škandály ministrov SNS v rezortoch výstavby a životného prostredia. V posledných voľbách sa národniari napokon do parlamentu nedostali

Dodal, že rozhodovanie bolo emotívne a už vo štvrtok eviduje v strane hlasy, ktoré s vylúčením Slotu nesúhlasia. „Ja už som zachytil prvé mená nespokojných v strane, sú to Marián Janušek a Igor Štefanov,“ povedal s tým, že obom exministrom navrhol pozastavenie ich členstva v strane dovtedy, kým sa nevyriešia kauzy spájané s ich menami.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

83 debata chyba