SMK: Csáky chystá cez víkend návrat do vedenia strany

Bývalý predseda Strany maďarskej koalície (SMK) Pál Csáky chystá cez víkend návrat do vedenia strany.

14.04.2011 12:20
Pál Csáky Foto:
Pál Csáky sa bude uchádzať o dôveru členov SMK.
debata (9)

„Vlani som si myslel, že budem mať tri roky pauzy a teraz zisťujem, že táto vládna koalícia veľmi usilovne pracuje na svojom sebazničení a v tejto chvíli nemôžem vylúčiť ani predčasné voľby. Takže z toho dôvodu sú na mňa teraz vyvíjané rôzne tlaky, aby som sa vrátil aj do vedenia SMK, pretože nikto nemôže s istotou povedať, či o rok alebo o rok a pol nebudú predčasné voľby,“ povedal Csáky.

Csáky je rád, že sa v komunálnych voľbách potvrdilo, že základy SMK sú silné. „Na druhej strane nás trošku trápi, že na celoštátnej úrovni popularita strany a podpora zo strany ľudí nie je vyššia ako bola pred deviatimi mesiacmi v parlamentných voľbách. Z toho vyplýva jedna jediná vec – že nás čaká veľa práce a musíme zapojiť do činnosti strany viac ľudí. Musíme si premyslieť aj metódy a formy práce, aby sme získali znova dôveru ľudí,“ dodal.

Podľa Csákyho SMK má rozhodne rezervy a aj preto si niektorí myslia, že by bolo dobré, keby sa vrátil do vedenia, aby bol nápomocný pri jej činnosti. „Zdá sa totiž, že SMK potrebuje každého, kto je schopný osloviť určité cieľové skupiny. Zdá sa, že je veľa ľudí, ktorých zaujíma budúcnosť SMK, a to je dobré. Čo sa týka môjho prípadného návratu, rozhodne o tom kongres,“ zdôraznil.

„Vidím, že sa to objavilo skoro z každého okresu. Ja som si myslel, že ešte mám rok alebo dva na iné činnosti, chcem dopísať aj niektoré rozpracované veci. Pravdupovediac ale vďaka neistote a nie celkom presvedčivom výkone súčasnej vládnej koalície si nemôžeme byť istí, kedy budú budúce voľby. To znamená, SMK sa musí pripravovať na to, že sa môže dostať do predvolebnej situácie aj o rok alebo o dva. Toto musíme zvážiť,“ uviedol.

Csáky tvrdí, že sa nezúčastnil rokovaní základných organizácií, ani rokovaní okresných kongresov. „Napriek tomu som bol viacerými aj oficiálne kandidovaný do budúceho vedenia na rôzne posty, vrátane predsedníckeho postu. Toto sa nemôže brať len tak na ľahkú váhu, pričom nechcem vyvolať v strane ani napätie. Máme šancu na to, aby sme to do soboty doriešili a aby sme našli v sobotu elegantné riešenie,“ povedal.

Či bude kandidovať na predsednícky post povie Csáky až v sobotu. Do vedenia sa však chce vrátiť. „Nikto nesmie ignorovať takéto názory, pretože je to vôľa ľudí a keď človek je vo verejnom živote, tak nemôže si zariadiť veci len podľa vlastných názorov, respektíve vlastnej vôle. Musí rešpektovať aj názor iných, takže, ak sa aj vrátim do akejkoľvek pozície na kongrese, tak to bude z vôle delegátov kongresu. Takže ja teraz nerozhodujem sám o sebe, ale skôr iní rozhodujú o mne,“ dodal.

Do vedenia chce priniesť novú energiu, nové témy, väčšiu presvedčivosť strany, novú dynamiku. Csáky je pripravený prijať rozhodnutie delegátov a ak by nedostal dostatočnú podporu, zostane súčasný stav: zostane radovým členom SMK. „Problémom SMK ale nie je to, kto bude na akýchkoľvek postoch, ale to, či vieme znovu získať dôveru ľudí,“ dodal.

Csáky si nemyslí, že by Most-Híd, ktorý založili bývalí členovia SMK, bol úspešnou konfiguráciou. „Keď chodím medzi ľudí, stále viac stretnem takých, ktorí hovoria o tom, že síce ich volili, ale sú z nich sklamaní. Vidíme, že Mostu sa nedarí v zásadných oblastiach, ktoré sľubovali ľuďom. Hovorím o problematike infraštruktúry južného Slovenska, hovorím o rastúcich ekonomických a sociálnych problémoch, o rastúcej nezamestnanosti. Každý čakal, že Most v tejto oblasti bude intenzívnejšie a aktívnejšie vystupovať. K tomu môžem dodať aj problémy pôdohospodárstva, o ktorých teraz počúvame z každej strany, že narastajú. SMK sa nepodarilo týchto nespokojných ľudí získať znova k sebe. Takže toto je asi tá najväčšia výzva pre blízku budúcnosť,“ dodal Csáky.

SMK v sobotu čaká stranícky kongres, ktorý bude vo Veľkom Mederi. Úlohou delegátov na kongrese bude zvoliť nové vedenie strany, ktorá po parlamentných voľbách v roku 2010 už nie je v NR SR. Po tomto neúspechu Csáky odstúpil z postu predsedu SMK. Na mimoriadnom kongrese bol za dočasného predsedu zvolený József Berényi. Ten sa chystá na predsednícky post kandidovať opäť.

9 debata chyba