Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Štátne divadlo v Košiciach venuje Korcovi jubilejnú reprízu opery

Na snímke z 21. januára 2009 Ján Chryzostom Korec pri oslave svojich 85. narodenín v Nitre. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Ide o príbeh o tragickom osude mníšskeho rádu karmelitánok počas francúzskej revolúcie, ktorý uviedlo košické divadlo v slovenskej premiére v marci 2013.

Košice 27. októbra (TASR) - Pamiatke zosnulého kardinála Jána Chryzostoma Korca venuje Štátne divadlo (ŠD) v Košiciach jubilejnú 15. reprízu opery Francisa Poulenca Dialógy karmelitánok, ktorá bude vo štvrtok 29. októbra. TASR o tom dnes informoval Svjatoslav Dohovič, tlačový tajomník ŠD. Príbeh o tragickom osude mníšskeho rádu karmelitánok počas francúzskej revolúcie uviedlo košické divadlo v slovenskej premiére v marci 2013.

"Dialógy karmelitánok patria medzi najoceňovanejšie operné inscenácie košického divadla. Už po svojom uvedení, nad ktorým prevzal záštitu košický arcibiskup metropolita Ján Bober, sa inscenácia stretla s priaznivým ohlasom u publika aj odbornej kritiky. Výsledkom boli tri nominácie na prestížne ocenenie divadelné DOSKY," opísal Dohovič.

Ocenenie napokon získala v kategórii najlepšia réžia Linda Keprtová, pre ktorú bola Poulencova opera režisérskym debutom v Košiciach. Dialógy karmelitánok priniesli prestížnu cenu "Libuška" pražského festivalu Opera 2015 aj hosťujúcej sólistke Jitke Zerhauovej, ktorá sa predstavila v postave Madame de Croissy.

Zaujímavosťou podľa Dohoviča je, že Dialógy karmelitánok sú určite najväčšou operou v repertoári divadla z pohľadu počtu účinkujúcich. "Okrem sólistov v nej spieva rozšírený operný zbor, keďže ženská časť hrá mníšky aj ženy z ľudu, v opere má svoje nezastupiteľné miesto aj detský zbor a niekoľko tanečníc. Okrem orchestra tak diváci na javisku uvidia až 90 účinkujúcich," priblížil.

Pod taktovkou hosťujúceho Ondreja Olosa sa v 15. repríze predstavia v hlavných postavách sólisti opery Marián Lukáč, Jaroslav Dvorský, Janette Zsigová, Michaela Várady a ďalší.