Jozef Stümpel

Jozef Stümpel

Stručný Jozef Stümpel: Netrénujem, netuším, nehľadám

Kyselica Tomáš • 21. júl 2017 o 07:55
Vo štvrtok oslávil 45. narodeniny, no s profesionálnou hokejovou kariérou sa ešte nelúči. Útočník Jozef Stümpel pomohol Liptovskému Mikulášu v uplynulom ročníku udržať sa v našej najvyššej súťaži. Po sezóne sa vrátil k rodine, s ktorou si užíva pokojné leto. Bez tréningu.

Skúsený útočník Jozef Stümpel chce pokračovať v kariére, no namiesto tréningu dáva prednosť rodine

Majster sveta z Göterborgu 2002 nám nevedel povedať, keď začne s tvrdou prípravou na budúcu sezónu. Nezaoberá sa ani tým, kde bude pokračovať. Iba cíti, že chce hrať.

„V najbližších dňoch si chcem oddýchnuť a dať sa zdravotne do poriadku. Ak budem fit, rád by som si ešte zahral. Nemám žiadny angažmán, ani nič nehľadám. Rozhodnem sa podľa pocitu v danej chvíli,” avizujeodchovanec nitrianského hokeja.

„Nevylučujem myšlienky na koniec kariéry, ale nechcem sa unáhliť.”

DOBIEHA ZANEDBANÉ

Podľa činností, ktoré skúsený center v týchto dňoch vykonáva, to skôr vyzerá, že s aktívnym hraním už skončil. „Nevylučujem myšlienky na koniec kariéry, ale nechcem sa unáhliť,” vravel Jozef Stümpel .

Naplno sa venuje skrášľovaniu pozemku a rodine: „Chcem jej vynahradiť stratený čas za uplynulé roky kariéry. Venujem sa manželke, deťom a prácam, ktoré som v minulosti zanedbával. Starám sa napríklad o trávnik na dvore.”

Nitriansky rodák zatiaľ nepozná dátum začiatku individuálnej letnej prípravy ani prvého súťažného zápasu na novom pôsobisku. „Možno sa objavím na ľade v septembri, možno v októbri, novembri, decembri alebo až januári. Nestanovil som si konkrétny dátum. Môže sa stať, že sezónu začnem neskôr,” dodal.

Jozef Stümpel v drese MHK 32 Liptovský Mikuláš
Jozef Stümpel v drese MHK 32 Liptovský Mikuláš

SLOVENSKO, ALEBO AJ ZAHRANIČIE

Jozef Stümpel sa vrátil na Slovensko pred sezónou 2012/2013. Na ceste za slávou pomáhal materskej Nitre dôležitými gólmi, rozhodujúcimi prihrávkami, vodcovskými schopnosťami. Štyri roky bol v klube kľúčová osobnosť, ktorá doviedla niekdajší priemerný klub takmer na vrchol. Zaslúžil si s Nitrou získať majstrovskú trofej, no „bielo-modrí” ju vybojovali až po odchode ikony do Trenčína. V uplynulom ročníku hral bývalý dlhoročný slovenský reprezentant v drese nováčika z Liptovského Mikuláša.

„V klube mali iné plány, ja som chcel zasa tráviť viac času s rodinou. Spolupráca s Liptovským Mikulášom sa skončila. Musím zdôrazniť, že všetko fungovalo ideálne a rozišli sme sa v dobrom,” povedal Jozef Stümpel .

Hoci je väčšina júla za nami a európske kluby začínajú s prípravnými zápasmi, skúsený útočník nové pôsobisko nehľadá. Nepozná klub ani krajinu, v ktorej bude pôsobiť. „Možno na Slovensku, možno v zahraničí. Uvidíme, ako sa dohodneme v rodine. Všetci stoja za mnou, hoci najradšej by boli, aby som zostal doma. Nemám ani žiadnu predstavu. Budúcnosť nechávam plávať.”

Jozef Stümpel v drese HK Dukla Trenčín
Jozef Stümpel v drese HK Dukla Trenčín

ROVNAKÁ VLNOVÁ DĹŽKA

Okrem povinností hokejistu zastupuje Jozef Stümpel hráčov už viac ako rok vo výkonnom výbore Slovenského zväzu ľadového hokeja. Mal čo povedať aj k angažovaniu bývalého reprezentačného spoluhráča Miroslava Šatana na post generálneho manažéra slovenských národných tímov.

„Najlepšie, čo sa mohlo slovenskému hokeju stať. Miro prinesie oživenie, vyzná sa, má skúsenosti,” vraví držiteľ dvoch medailí – zlata (2002) a bronzu (2003) – zo svetových šampionátov.

Aj Jozef Stümpel by chcel pomôcť slovenskému hokeju, spoluprácu s Miroslavom Šatanom preto nevylúčil: „Chcem, aby sme sa dostali k výsledkom z minulosti a opäť vychovávali veľké talenty. Taký je cieľkaždého človeka, ktorý v slovenskom hokeji pracuje. Bodaj by sa nám to podarilo v čo najkratšom čase.”

K vzájomnému stretnutiu dvoch úspešných postáv nášho hokeja zatiaľ neprišlo. „Miro mal veľa roboty, ale keď príde správna chvíľa, sadneme si na kávu a porozprávame sa. Sme na rovnakej vlnovej dĺžke,” dodal Jozef Stümpel .

Jozef Stümpel
Jozef Stümpel