sk  |  en
Utorok | 16.04.2024, 19:57 | meniny: Dana, Danica; zajtra: Rudolf
  • | Svetový deň hlasu

    Svetový deň hlasu bol iniciovaný brazílskymi otorinolaryngológmi v roku 1999 a pripomína sa od roku 2003. Ľudský hlas sa používa na vyjadrenie myšlienok, nápadov, problémov a emócií. Je nevyhnutnou súčasťou mnohých povolaní a spoločenských aktivít. Svetový deň je oslavou hlasu a jeho cieľom je uvedomenie si jeho dôležitosti a zlepšenie starostlivosti o hlas technikami ako je správny príjem vody, minimalizácia zneužívania hlasu, vyhýbanie sa pasívnemu fajčeniu a iných škodlivých vplyvov.

Tatarka vo Francúzsku

16.02.2007 | Pod názvom Dominik Tatarka, un écrivain en dissidence, voľne preložené ako Dominik Tatarka, vzbúrený spisovateľ, vyšiel vo Francúzsku výber z jeho statí a článkov o ňom.

Počas predstavenia knihy na literárnom večere na slovenskom veľvyslanectve v Paríži veľvyslankyňa Mária Krásnohorská podčiarkla, že vyšla v roku 30. výročia vzniku Charty 77, ktorú Dominik Tatarka na Slovensku podpísal ako prvý.

Za veľkú postavu slovenskej kultúry a vydanú knihu za nesmierne cennú pre jeho pochopenie vo Francúzsku označil Tatarku a jeho dielo Antoine Mares, riaditeľ Ústavu slovanských štúdií na Sorbonne. Peter Brabenc, ktorý knihu zostavil (z nakladateľstva L’Harmattan), doplnil, že pre Francúzov je zaujímavá aj tým, že prináša Tatarkove pohľady na ich krajinu z čias, keď ju ešte mohol navštíviť, teda pred rokom 1969. Nevylúčil vydanie ďalších Tatarkových prekladov. Nášho autora ako prvá predstavila vo Francúzsku v 60. rokoch Mythia Kolesárová-Dewasneová.
Tatarku spájali s Francúzskom dlhodobé väzby. Študoval francúzštinu v Prahe a neskôr v Paríži, potom tento jazyk vyučoval. Dosiaľ tu už vyšli jeho knihy Démon súhlasu a Prútené kreslá a časopisecky vyšlo niekoľko jeho esejí. K pätnástemu výročiu jeho smrti o ňom bola usporiadaná výstava na slovenskom veľvyslanectve v Paríži.

-vt-

najčítanejšie aktuality

kontaktujte nás

tip na osobnost