Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Uhliarik: Projekt jednej ZP bude najväčšia lúpež na občanoch!

Ivan Uhliarik
Ivan Uhliarik

BRATISLAVA - Ak Smer-SD zrealizuje projekt jednej zdravotnej poisťovne (ZP), bude to najväčšia lúpež na občanoch v dejinách slovenského zdravotníctva. Tvrdí to exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH).

Prekáža mu, že sociálni demokrati plánujú minúť peniaze daňových poplatníkov na vyplatenie akcionárov súkromných ZP. "Systém jednej ZP bude znamenať to, že štát vyplatí stovky miliónov eur akcionárom súkromných ZP namiesto toho, aby peniaze investoval do nemocníc, na zdravotníkov či na pacientov," povedal dnes na tlačovej konferencii Uhliarik.

Exminister zároveň varuje, že systém jednej ZP je návrat k socializmu, keď štát ľuďom všetko určoval a nemali na výber. Je presvedčený, že ľudia chcú mať možnosť vybrať si ZP. "Dnes sú v súkromných ZP poistené takmer dva milióny občanov, ktorí sú tam dobrovoľne," zdôraznil. Poukázal tiež na to, že systém viacerých ZP znamená súťaž o klienta s cieľom zvyšovať jeho spokojnosť.

S postupom Smeru-SD nesúhlasí ani podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný. "Vláda chce vyvlastniť súkromné ZP, to znamená, že sa rozhodla vyplatiť stovky miliónov eur z peňazí všetkých ľudí súkromným investorom, finančným skupinám. My odmietame takéto riešenie," vyhlásil.

Novotný sa obáva, že tieto peniaze sa nikdy do zdravotníctva nevrátia. "Potenciálny zisk sa rozplynie v neefektivite Všeobecnej zdravotnej poisťovne," poznamenal. Vláda by pritom tieto prostriedky mohla minúť na platy lekárov či zdravotných sestier.

S projektom jednej zdravotnej poisťovne nesúhlasí ani poslanec Mostu-Híd Tibor Bastrnák. "Projekt je v rozpore s ústavou zaručenou ochranou vlastníckeho práva, s medzinárodnými nástrojmi na ochranu investícií a s právom EÚ," upozornil. Zároveň zdôraznil, že v tomto prípade nejde o vyvlastnenie, ale skôr o znárodnenie. Uhliarik doplnil, že poslanci sa budú informovať u jednotlivých ZP o detailoch projektu. "A budeme sa pýtať na pre a proti projektu," uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu