Uhliarik sa zastal prepúšťania sestier

Odchádzajúci minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) tvrdí, že nemocnice majú právo prepúšťať zdravotné sestry, ktoré odmietli podpísať dodatky o skracovaní úväzku. K takémuto kroku včera pristúpila aj nemocnica v Lučenci s odôvodnením, že nemá na zvyšovanie platov, ktoré sestrám od 1. apríla garantuje zákon.

03.04.2012 15:00
Ivan Uhliarik Foto:
Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik
debata (17)

„Musíme robiť štrukturálne zmeny, pretože zákon o minimálnych mzdových nárokoch začal platiť, no my na vyššie mzdy nemáme a zatiaľ nám nikto nenavýšil platby,“ povedal riaditeľ lučenskej nemocnice Július Höffer. Koľko sestier už dostalo výpoveď, nechcel konkretizovať. Čakajú ešte na výsledky vyjednávania s odborármi aj na kroky novej vlády. „Všetko je to teraz na politickom rozhodnutí. Ak povedia, že sú peniaze na zvyšovanie platov, stiahneme výpovede. Nateraz ale výpovede platia. Nemôžem si dovoliť čakať dva mesiace, pretože by som tak zadlžil nemocnicu, že by sme nemali peniaze na liečenie ľudí,“ dodal Höffer.

Lekárski odborári sa zastávajú sestier a vzniknutú situáciu považujú za osobné zlyhanie odchádzajúceho ministra. „Vyzývame ešte stále ministra zdravotníctva pána Uhliarika, aby bol konečne chlap a džentlmen, aby splnil to, čo sestrám sľúbil, a nedopustil šikanu sestier v medializovaných nemocniciach, ktorá vyplýva z jeho osobného zlyhania,“ odkázal Uhliarikovi predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

„Každá nemocnica má právo rozhodovať o počte svojich zamestnancov,“ povedal Uhliarik na margo prepúšťania zdravotných sestier. Zároveň trval na tom, že zdroje na zvýšenie ich miezd sú. Peniaze vidí v liekovej reforme, lepšom výbere poistného a v 50-miliónovej štátnej rezerve. Tie by sa mali dostať do systému postupne v priebehu roka, ale zákon ukladá nemocniciam zvyšovať platy sestrám už od tohto mesiaca. Na otázku Pravdy, kde majú teda nemocnice vziať peniaze na májové výplaty, keď aj napriek novým zmluvám so zdravotnými poisťovňami stále zdroje chýbajú, priamo neodpovedal. „Všeobecná zdravotná poisťovňa navýšila za päť mesiacov nemocniciam platby trikrát, ale nemôže rezignovať na tlak, aby hospodárili efektívne,“ povedal iba Uhliarik.

Nastupujúca ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská vyjadrenia o dostatku zdrojov na zvyšovanie platov označila za prvoaprílový žart. Za pravdu jej dáva aj februárový poslanecký prieskum v zdravotných poisťovniach, ktorý odhalil, že všetkými poslancami schválený rast miezd nie je krytý. Rovnako tak aj vyjadrenia riaditeľov nemocníc či zástupcov ambulantnej sféry, ktorí upozorňujú, že sú pred kolapsom.

Podľa viceprezidenta Asociácie nemocníc Slovenska sa dosluhujúci minister vyhláseniami o dostatku zdrojov snaží uchrániť si kožu. „Je znovu poslancom Národnej rady. Nemôže priznať, že urobil chybu,“ myslí si Peter Ottinger. „My neklameme o číslach. Ja neverím, že aj po tých smietkach, čo nám poisťovne pozvyšovali, sme nejakým spôsobom výrazne navýšili finančné objemy. Spýtajte sa ktorejkoľvek nemocnice,“ dodal Ottinger.

„Ak minister tvrdí, že peniaze sú, prosím ho, aby nám ich dal. Ešte stále je minister a môže tak urobiť,“ doplnil Höffer. On sám vidí potrebné zdroje v ziskoch zdravotných poisťovní.

Zdravotné sestry chcú svoju situáciu riešiť aj prostredníctvom súdu. Ako povedala prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová, sestry, ktorým kvôli zákonu menia pracovné úväzky, sú pripravené podať žalobu pre obchádzanie právnej normy a plánujú obrátiť sa aj na ombudsmanku. Komora už okrem toho požiadala vyššie územné celky, aby vykonali kontrolu personálnych normatív.

17 debata chyba