Uhliarik: Výpadok leteckej záchranky je zlyhaním Zvolenskej

Tender na licencie pre záchranárske vrtuľníky je politickým zlyhaním ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej, povedal v diskusnej relácii televízie TA3 V politike bývalý minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH).

27.10.2013 12:15 , aktualizované: 14:16
Uhliarik Foto: ,
Ivan Uhliarik.
debata (30)

Tender bol v poriadku. Vrtuľníková záchranná zdravotná služba je doplnkovou k povinnej a vrtuľníky boli k dispozícii z iných miest, oponovala mu Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru). Ivan Uhliarik s tým nesúhlasí a myslí si, že ministerka zdravotníctva nezabezpečila, aby život a zdravie obyvateľov boli chránené.

Uhliarik nechápe, ako mohlo ministerstvo čakať týždeň na to, aby rozhodlo v tendri na záchranárske vrtuľníky. Pracovné povinnosti člena komisie nemôžu stáť nad ochranou života a zdravia ľudí, zdôraznil. Výsledkom bolo, že Bratislava bola jediným hlavným mestom v Európe, ktoré bolo päť dní bez najrýchlejšej, leteckej záchrannej pomoci. Ministerka Zvolenská o termínoch vedela vopred a mala sa im prispôsobiť, vedela, že letecké záchranky v Bratislave a Trenčíne prestanú pracovať. Mohla sa stať vážna nehoda, ku ktorej by museli letieť až z Nitry, zdôraznil ďalej exminister zdravotníctva.

Všade, kde sa stane nehoda, príde podľa Zvolenskej rýchlejšie na miesto nehody pozemná záchranná služba. Sanitkou je to rýchlejšie, ako vrtuľníkom, oponovala Zvolenská Uhliarikovi a zdôraznila, že celý čas Slovenskú republiku pokrývalo päť zo siedmich staníc vrtuľníkovej zdravotnej záchrannej služby.

Ivan Uhliarik to považuje za nezmysel. Ak by sa podľa neho stala vážna nehoda na moste, či na diaľnici v Bratislave, všetko bude zapchaté a záchranná služba sa tam dostane na rozdiel od vrtuľníka len ťažko. Apeluje na to, aby sa zabezpečilo do budúcnosti, aby sa takáto vec už neopakovala. Ministerka je za to zodpovedná politicky, problém spôsobili jej úradníci, povedal Ivan Uhliarik, ktorého mrzí, že v tomto prípade sa voči nikomu nevyvodila zodpovednosť. Dodal, že bude rešpektovať vyjadrenie Úradu na dohľad nad zdravotnou starostlivosťou v tomto prípade.

Platy časti sestier by mohol upraviť zákon pre všetkých zdravotníkov

Ministerstvo zdravotníctva by chcelo otázku platov sestier riešiť pravdepodobne v rámci jedného zákona, ktorý by upravil platy všetkých zdravotníkov pracujúcich v štátnych nemocniciach. Vyplynulo to z dnešného vyjadrenia šéfky rezortu Zuzany Zvolenskej. Zákon, ktorý pôvodne upravil platy sestier, označil Ústavný súd v lete za protiústavný.

„V tejto chvíli pripravujeme úpravu takú, akú nám aj rozhodnutie (Ústavného súdu – pozn.), aj ekonomika umožňuje, a to plne jednotne všetkým zdravotníkom upravíme spôsob odmeňovania v štátnych zariadeniach,“ povedala. Na riešení tejto otázky sa má spolupracovať aj so samosprávnymi krajmi.

Ministerstvo chce sestrám ponúknuť postupné navyšovanie miezd. Zároveň sa podľa Zvolenskej hovorí aj s ostatnými odborármi okrem lekárov, ktorí majú samostatný zákon. Koncepciu jedného zákona má ovplyvniť rozhodnutie Ústavného súdu. Zvolenská upozornila, že podľa neho možno do súkromného sektora zasiahnuť len za vymedzených ekonomických podmienok. V tejto chvíli je preto podľa jej slov možné iba upraviť štátny sektor, a tým vytvárať tlak na súkromný.

Exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) ministerku aj vládu za prístup k riešeniu otázky platov sestier kritizuje. Poukázal, že keď sa dávajú finančné stimuly investorom, malo by sa rovnako pristupovať aj k sestrám. „Nesprávajme sa takto macošsky,“ konštatoval s tým, že nestačí povedať, že nie sú peniaze, ale treba ich hľadať.

Je presvedčený, že ministerstvo by sa malo pri riešení tejto otázky pozrieť aj na príjmy súkromných lekárov, ktorí sú zamestnávateľmi sestier, keďže ich nepozná. Myslí si, že by sa mal aj u nich zaviesť na poplatky rovnaký meter ako na ostatných podnikateľov, napríklad v podobe registračných pokladníc.

Uhliarikovi sa tiež nepáči, že vláda hľadá zdroje na projekt jednej zdravotnej poisťovne a pritom nemá na platy sestier. Tvrdí, že Smer-SD nemá záujme riešiť túto otázku. Ministerke vyčíta, že sa jej pre zdravotníctvo nepodarilo vybojovať v rámci štátneho rozpočtu viac peňazí, čím sa má aj otázka platov riešiť ťažšie.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #záchranky #Zuzana Zvolenská #Uhliarik