sk  |  en
Sobota | 20.04.2024, 07:03 | meniny: Marcel; zajtra: Ervín

Vedia všetci, že sú Vianoce? (Do They Know It‘s Christmas?)

28.12.2015 | V roku 1984 viac ako štyri desiatky britských a írskych interpretov v skladbe pod názvom Do They Know It‘s Christmas? (Vedia, že sú Vianoce?) „Ty sa práve zabávaš, ale nezabúdaj na svet vonku, a to je svet strachu a hrôzy.“

MICHAL FEIK

Uniknúť pred skladbami s vianočnou tematikou je takmer beznádejné. Vracajú sa každý rok. Zas a znova. Najhranejšou piesňou vo Veľkej Británii za posledných päť rokov je úplne bezkonkurenčne Last Christmas z roku 1984 (áno, skladba má už viac ako 30 rokov) v podaní Georga Michaela a skupiny Wham. Na druhom mieste skončila pieseň Do They Know It‘s Christmas? Nasleduje Fairytale of New York, All I Want for Christmas is You od Mariah Carey a prvú päťku uzatvára takmer 80-ročná nahrávka Santa Claus Is Coming To Town. Úspech vianočných piesní je takmer zaručený.

Väčšina vianočných piesní je o láske alebo o padajúcich vločkách. „Minulé Vianoce som ti dal svoje srdce, ale už na druhý deň si ho zahodila“ (George Michael). „Nezaujímajú ma darčeky pod stromčekom, chcem len teba“ (Mariah Carey) alebo „Snívam o bielych Vianociach, keď sa tr­bliecu koruny stromov“ (Irving Berlin). No predsa sa nájdu aj také skladby, ktoré človeka donútia na chvíľu sa zastaviť, porozmýšľať. Pretože Vianoce, to nie je len to povestné a omieľané čaro, darčeky a prehýbajúce sa stoly. Kým my sa prejedáme, miliarda ľudí hladuje. Kým my rozsvecujeme vianočné stromčeky, štvrtina ľudí na našej planéte je bez elektriny. A kým pre nás sú Vianoce sviatkami pokoja a radosti, sú miesta, kde aj počas týchto dní ľudia zomierajú vo vojnách. „Vonku je zima a sneží. Mary ma čaká doma, v radioaktívnej zóne. A ja snívam o tom, že tancujem v náručí dievčaťa, ktoré milujem,“ spieva anglický spevák Jona Lewie v piesni Zastavte kavalériu. Aj keď skladba pôvodne nebola myslená ako vianočná, povzdych vojaka „kiež by som mohol Vianoce tráviť doma“ ju zaradil medzi najpopulárnejšie vianočné hity.

Trblietavé svetielka Vianoc a svet hojnosti v ostrom kontraste s hladom a suchom v Etió­pii naservírovali svetu v roku 1984 viac ako štyri desiatky britských a írskych interpretov v skladbe pod názvom Do They Know It‘s Christmas? (Vedia, že sú Vianoce?) „Ty sa práve zabávaš, ale nezabúdaj na svet vonku, a to je svet strachu a hrôzy.“ Skladbu zložili v roku 1984 Bob Geldof a Midge Ure, ktorí pre svoj projekt s názvom Band Aid získali také slávne hlasy ako Bona z U2, Phila Collinsa, Georga Michaela, Stinga, Paul McCartneyho či Davida Bowieho. Úspech bol prekvapujúci. Pieseň prerazila na prvé miesto britského singlového rebríčka, kam sa v prerobenej verzii vrátila ešte dvakrát. Smutné na piesni o krajine, kde „nepadá dážď a niet tam riek“ je najmä to, že aj po dvadsiatich piatich rokoch je stále aktuálna. Svetu sa za tento čas nepodarilo znížiť počet hladujúcich. Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) odhaduje, že podvýživou trví viac ako miliarda ľudí, pričom najviac ich je v Ázii, v tichomorskej oblasti a subsaharskej Afrike. FAO vo svojej najnovšej správe uvádza, že situácia v tejto oblasti sa za posledné desaťročia nijako nezlepšila – práve naopak.

Vedia všetci, že sú Vianoce?

Je čas Vianoc
a vtedy by sa nikto nemal báť.
Necháme zažiariť svetlo
a vyženieme tmu.
V našom svete, kde niet biedy,
môžeme rozdávať smiech a radosť.
Objím celý svet,
pretože je čas Vianoc.

Zašepkaj modlitbu
a modli sa za ostatných.
Ja viem, že to nie je ľahké,
pretože ty sa práve zabávaš,
ale nezabúdaj na svet vonku,
za oknom.

A to je svet strachu a hrôzy,
kde jediné, čo tečie,
je horký prúd sĺz
a vianočné zvončeky tam znejú
skôr ako umieračik.
Vďaka Bohu, že to nie sme my,
ale oni...

V Afrike na Vianoce nesneží
a jediný darček,
ktorý tam tento rok dostanú,
je holý život.
Nič tam nerastie,
nepadá dážď a niet tam riek.
Vedia vôbec o tom, že sú Vianoce?

Pozdvihni čašu za všetkých,
čo žijú pod páliacim slnkom,
pretože oni nevedia o tom,
že dnes sú Vianoce.
Dajme svetu jesť,
nech aj oni vedia,
že je tu čas Vianoc.

 

video

najčítanejšie aktuality

kontaktujte nás

tip na osobnost