Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Velez-Zuzulová: Nervozitu necítim, skôr nedočkavosť

Už odpočítava posledné sekundy. Minulú sezónu vynechala pre roztrhnuté väzy v ľavom kolene. Po roku a pol sa v sobotu vo fínskom Levi vráti na súťažné svahy najtočivejšej lyžiarskej disciplíny.

14.11.2014 12:00
Veronika Velez-Zuzulová Foto: ,
Rok som nesúťažila a už chcem, aby sa to začalo, vraví Veronika Velez-Zuzulová pred víkendovým štartom sezóny.
debata

„Počas zranenia som nabrala novú energiu, s ktorou sa mi trénovalo ľahšie. Uvedomila som si, že lyžovanie milujem, je pre mňa veľmi ťažké bez neho existovať,“ prezrádza najlepšia slovenská zjazdárka Veronika Velez-Zuzulová (30).

Čo vám ukázal rok bez lyžovania?
Zranenie ma nezabrzdilo. Skôr naopak, začala som v ňom vidieť novú výzvu, spravilo ma ešte silnejšou.

Ako hodnotíte prípravu s francúzskym reprezentačným tímom?
Zo začiatku som sa cítila ako malé dieťa. Podobný servis som nikdy v živote nemala. Nepoznala som stres, ktorý som prežívala predtým. V minulosti som ešte večer pred tréningom nevedela, na ktorom kopci budem trénovať. V súčasnosti sa pripravujem tam, kde sú najlepšie podmienky. Všetko je zabezpečené na vysokej úrovni, radosť trénovať.

Splnilo augustové sústredenie v Argentíne účel?
Samozrejme. Hoci podmienky neboli ideálne, práve tam som začala veriť svojej nohe a získala na lyžiach potrebnú sebadôveru.

Nemáte v podvedomí strach, či koleno vydrží?
Pri prvých oblúkoch som na to myslela. Postupne som nabrala svalovú hmotu a všetko je už stopercentne v poriadku. Svalstvo na ľavej nohe je už porovnateľné s pravou.

Mali ste po zranení chuť tráviť opäť dlhé hodiny v posilňovni?
Keď som sa chcela vrátiť, bez toho to nešlo. Je pravda, že tento rok som v posilňovni strávila veľa času. Aj teraz idem odtiaľ (v stredu popoludní). Po ročnej pauze sa teším na každý tréning. Priznávam, že na lyžiarske o niečo viac (smiech).

Ako sa cítite pred návratom do súťažného kolotoča?
Výborne. Rok som nesúťažila a už chcem, aby sa to začalo. Teším sa na atmosféru, súperky a najmä na súťažný adrenalín. Nervozitu necítim, skôr nedočkavosť.

Viete odhadnúť svoju momentálnu formu?
Zatiaľ som sa mala možnosť porovnávať sa len s francúzskymi lyžiarkami Tessou Worleyovou či Nastasiou Noensovou. Skutočná forma sa ukáže až v pretekoch. Viem, že ak zajazdím svoje tréningové časy, bude to dobré.

Sezónu odštartujete v sobotu vo fínskom Levi, kde ste dvakrát skončili piata. Ako sa vám tam jazdí?
Nemôžem povedať, že by mi kopec nesedel. Nie je najzložitejší, ale ani najjednoduchší. Horná časť svahu je mierna, tam treba získať dostatočnú rýchlosť a udržať ju až do konca.

Aké podmienky sú za polárnym kruhom?
Je tu riadna zima. V utorok, keď sme prišli, bolo desať stupňov pod nulou. Pri stredajšom tréningu boli podmienky zložitejšie, ale verím, že sa to bude zlepšovať. V piatok máme ešte voľné lyžovanie, žreb štartových čísel a v sobotu začíname.

S akým číslom nastúpite na štart prvého kola?
Budem štartovať v prvej skupine, v ktorej sú čísla od jeden po sedem. Podľa bodov som síce bola až ôsma, ale tým, že Maria Höflová-Rieschová a Marlies Schildová ukončili kariéru, posunula som sa o dve priečky vyššie.

V posledných troch sezónach pred zranením ste v celkovom hodnotení slalomu obsadili piate, štvrté a tretie miesto. Čo tak v tejto postupnosti pokračovať?
Budem nesmierne rada, keď sa to podarí. Mojím snom je raz získať malý glóbus. Keď na konci sezóny nebudem mať žiadne výčitky a poviem si, že som urobila všetko, čo bolo v mojich silách, budem spokojná.

Budete jazdiť aj obrovský slalom?
Už len na tréningu. Nezvykla som si na zmenu lyží pre obrovský slalom, prestala to byť pre mňa zábava. Na pretekoch sa sústredím len na slalom.

Ako najradšej relaxujete počas náročného programu?
Veľa času na iné aktivity nemám. Najradšej si prečítam knihu. Keď som bola v lete na Slovensku, bola som si zajazdiť v Čunove na kajaku, kde som sa stretla aj s Jankou Dukátovou. Rada si zajazdím aj na kolieskových korčuliach, ktoré využívam aj v príprave.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #zjazdové lyžovanie