Velez-Zuzulová zabojuje o vytúženú medailu. Kedy si majú fanúšikovia zapnúť televízor?

Petra Vlhová (vľavo) s Veronikou Velez-Zuzulovou.
Petra Vlhová (vľavo) s Veronikou Velez-Zuzulovou. (Autor: SME - Gabriel Kuchta)
Juraj Berzedi|6. feb 2017 o 11:22

V utorok sa začínajú v St. Moritzi majstrovstvá sveta v alpskom lyžovaní. Slovenské medailové nádeje prídu na rad až na záver.

BRATISLAVA. Už niekoľko rokov patrí medzi ženskú slalomovú elitu. Vo Svetovom pohári získala Veronika Velez-Zuzulová päť prvenstiev. V súčasnosti je za Američankou Mikaelou Shiffrinovou druhou najlepšou slalomárkou na svete.

Medaila z veľkých pretekov jej však stále uniká. Zmeniť to môže v sobotu 18. februára, keď sa na svetovom šampionáte vo švajčiarskom St. Moritzi koná zo slovenského pohľadu najočakávanejšia slalomová disciplína.

Okrem Velez-Zuzulovej sa v nej predstaví aj Petra Vlhová. Obe pomýšľajú na medailu.

„Keď si po pretekoch nebudem nič vyčítať, budem spokojná,“ hovorí 32-ročná Velez-Zuzulová.

Pred dvoma rokmi skončila na MS v Beaver Creeku štvrtá, predtým v Schladmingu 2013 siedma.

Obrovské očakávania verejnosti

Slovenská nominácia:

Muži:

Adam Žampa, Andreas Žampa, Matej Falát, Martin Bendik

Ženy:

Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová, Tereza Jančová a Klaudia Nemcová.

Šampionát v St. Moritzi sa začína v utorok 7. februára superobrovským slalomom žien. Celkovo sa bude na zjazdovke Hausberg Corviglia bojovať o jedenásť kolekcií medailí – pôjde sa po päť mužských i ženských disciplín a tímová súťaž.

V slovenskej výprave je osem pretekárov. Okrem elitných slalomárok budú na MS štartovať aj juniorky Tereza Jančová a Klaudia Nemcová.

V mužskej nominácii nechýbajú bratia Adam a Andreas Žampovci, bronzový medailista z alpskej kombinácie na Svetovej zimnej univerziáde v Almaty Matej Falát či špecialista na kĺzavé disciplíny Martin Bendik.

Adam (vľavo) a Andreas Žampovci.
Adam (vľavo) a Andreas Žampovci. (Autor: AAŽ)

Také veľké medailové očakávanie ešte slovenská verejnosť v minulosti nemala.

„Od dievčat v slalome čakáme útok na medaily, chlapci by mohli pomýšľať na dobré umiestnenie v kombinácii,“ uviedla koordinátorka slovenskej výpravy Darina Kubeková pre agentúru SITA.

Tímová súťaž bez hviezd

Najväčšie šance na úspešný výsledok v mužskej kategórii sa očakávajú od Adama Žampu v superkombinácii, ktorá je na programe v pondelok 13. februára.

Po dvojtýždňovej rehabilitácii som sa rozhodol, že na majstrovstvách sveta budem štartovať. Priamo na mieste sa rozhodnem, či pôjdem len slalom, alebo aj kombináciu, prípadne niečo iné.


Adam Žampa, slovenský lyžiar

V disciplíne, ktorá obsahuje jedno kolo zjazdu aj slalomu, skončil na MS 2013 trinásty a na olympiáde v Soči dokonca piaty.

Stále však nie je isté, či vo svojej najlepšej disciplíne bude štartovať, má poranený členok.

„Po dvojtýždňovej rehabilitácii som sa rozhodol, že na majstrovstvách sveta budem štartovať. Na mieste sa rozhodnem, či pôjdem len slalom, alebo aj kombináciu, prípadne niečo iné,“ reagoval.

Mužský slalom sa pôjde v posledný deň šampionátu – 19. februára. O dva dni skôr bude obrovský slalom, v ktorom v tejto sezóne skončil jeho brat Andreas trikrát v najlepšej tridsiatke Svetového pohára.

V obrovskom slalome žien sa vo štvrtok 16. februára predstaví aj Petra Vlhová. V tímovej súťaži, ktorá je na programe o dva dni skôr, sa Slovensko pre výpadok Adama Žampu nepredstaví v najsilnejšom zložení.

Dôležité disciplíny Slovákov:

Superkombinácia mužov:

Pondelok 13. februára (10.00 + 13.00)

Obrovský slalom žien:

Štvrtok 16. februára (9.45 + 13.00)

Obrovský slalom mužov:

Piatok 17. februára (9.45 + 13.00)

Slalom žien:

Sobota 18. februára (9.45 + 13.00)

Slalom mužov:

Nedeľa 19. februára (9.45 + 13.00)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Velez-Zuzulová zabojuje o vytúženú medailu. Kedy si majú fanúšikovia zapnúť televízor?