Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

VIDEO: Spevácka legenda Marika Gombitová oslavuje 60. narodeniny

XV. medzinárodný festival populárnej piesne Bratislavská lýra 80.Bronzovú lýru si odnáša pieseň skladateľa Jána Lehotského a textára Kamila Peteraja Tajomstvo hier, ktorú interpretovala Marika Gombitová, 25. mája 1980. Foto: TASR - Š. Puškáš

Napriek absencii na koncertných pódiách sa pravidelne objavovala na predných miestach v ankete Slávik.

Bratislava 12. septembra (TASR) – Speváčka a skladateľka Marika Gombitová (*12.9.1956, Turany nad Ondavou) oslávi dnes 60. narodeniny. K hudbe a spevu mala blízko už odmalička, od deviatich rokov sa učila hre na klavíri v Ľudovej škole umenia v Stropkove. Spievať začala ako 13-ročná so svojimi bratmi v amatérskej skupine Matador. Počas štúdia na strednej škole v Košiciach bola členkou košickej amatérskej skupiny Profily, krátko spievala aj s orchestrom Juraja Sabadoša.



V roku 1976 prijala ponuku Jána Lehotského na účinkovanie v skupine Modus. Už rok nato, v júni 1977, vyhrali Bratislavskú lýru so skladbou Úsmev, v roku 1978 získala Marika Bratislavskú lýru s piesňou Študentská láska, ktorú pre ňu zložili Pavol Hammel a Kamil Peteraj. Spolu s Mirom Žbirkom naspievala pesničky pre televízny muzikál Smoliari. V roku 1979 získala striebornú lýru za skladbu Vyznanie, autormi boli Ján Lehotský a Kamil Peteraj. V roku 1979 tiež vydala svoj prvý album s názvom Dievča do dažďa. V roku 1980 získala spolu s Lehotským bronzovú lýru za pieseň Tajomstvo hier. S piesňami Vyznanie a Chcem sa s tebou deliť získala prvé miesto na festivale v poľských Sopotoch.



Jej úspešnú spevácku kariéru prerušila dopravná nehoda 30. novembra 1980, trvalé následky vážne poznačili aj jej osobný život. Pol roka po nehode vystúpila v máji 1981 Marika na Bratislavskej lýre s pesničkami Prstienky z trávy a Tajomstvo hier. Postupne vyšli jej ďalšie albumy Môj malý príbeh, Slnečný kalendár, Mince na dne fontán, Marika No.5, Voľné miesto v srdci, Ateliér duše, Kam idú ľudia. V roku 1994 uzrel svetlo sveta zatiaľ jej posledný štúdiový album Zostaň.



V novembri 2000 nahrala pieseň Prosba, ktorú sama zložila a otextovala. Úspešné boli aj jej duety s Mirom Žbirkom V slepých uličkách (album Doktor sen, 1980), Nespáľme to krásne v nás (Modrý album, 2001) a Tajnosľubná (Dúhy, 2005).

Výsledky tohtoročnej ankety o najpopulárnejšieho speváka, speváčku a skupinu - Slávik 2000 slávnostne vyhlásili 18. novembra 2000 v bratislavskom Istropolise. Jej víťazmi sa stali skupina Elán, Jana Kirschnerová a Jožo Ráž. Na snímke Marika Gombitová, ktorá sa v kategórii o najlepšiu speváčku umiestnila na druhom mieste.
Foto: Miroslava Cibulková - TASR


Napriek absencii na koncertných pódiách sa pravidelne objavovala na predných miestach v ankete Slávik, získala 2. miesto za rok 2005, 3. miesto za rok 2006, 4. miesto za roky 2007 aj 2008 či 6. miesto v roku 2009. Vyšlo niekoľko hitových kompilácií, Marika Gombitová Gold v roku 2005, dvojkompilácia Vyznanie v roku 2007 s piesňou Tak som chcela všetkých milovať, ktorú nahrala pre muzikál Adam Šangala. V reedícii vyšli v roku 2009 prvé tri albumy Dievča do dažďa, Môj malý príbeh a Slnečný kalendár. V novembri 2010 vydal Opus kompilačný album Duetá Mariky Gombitovej.



Pokusy a ponuky k jej návratu na koncertné pódiá neboli úspešné. Prelomiť by sa to malo už budúci týždeň, keď prijala pozvanie Mira Žbirku ako špeciálny hosť na turné Road To Abeey Road, ktoré začína už 16. septembra v Prahe a bratislavský koncert má termín 20. septembra. Vystúpi aj na samostatnom koncerte Marika Gombitová a priatelia 12. októbra na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu.