Zdena Studenková - herečka na výslní

Len málo slovenských herečiek si dokázalo udržať niekoľko generácií takú popularitu ako Zdena Studenková. Pri pohľade na šarmantnú blondínu s veľkými očami je až ťažko uveriť, že v pondelok 19. mája oslávila okrúhlu šesťdesiatku.

24.05.2014 05:00
DIVADLO: TB k inscenácii Leni Foto:
Zdena Studenková.
debata (5)

„Niekto ma nemôže ani vidieť, niekto ma má rád,“ povedala známa slovenská herečka v minuloročnom rozhovore pre Pravdu. „Napriek tomu si myslím, že v dobrej hre dokážem presvedčiť aj diváka, ktorý voči mne ako herečke nie je pozitívne naladený – lebo ma možno vníma len z médií. Viete, divák nemusí herca ako človeka milovať, ale je dôležité, aby po predstavení pocítil a možno aj povedal nahlas: veril som mu, vie hrať.“

O tom, že ona sama hrať vie, netreba presviedčať. Dôkazom toho sú známe snímky ako S tebou ma baví svet, Anjel s diablom v tele alebo Panna a netvor, množstvo divadelných inscenácií, muzikálov aj televíznych seriálov. Herečka je tiež niekoľkonásobnou držiteľkou ceny OTO, ktorou ju ocenili televízni diváci.

Populárna slovenská herečka Zdena Studenková sa narodila 19. mája 1954 v Bratislave vo veľmi skromných pomeroch. Jej otec bol politický väzeň. Vyštudovala fotografiu na Strednej umeleckopriemy­selnej škole. „Fotografia bola pre mňa len z núdze cnosť. Chcela som študovať módne návrhárstvo, ktoré na ŠUP-ke neexistovalo, bol tam odbor textil-výšivkárstvo. To by bola pre mňa smrť. A najbližší odbor k móde a módnemu návrhárstvu bolo fotografovanie,“ vysvetľuje v rozhovore.

Pokračovala v štúdiu na VŠMU. Jej odborom bolo herectvo. Bola členkou činohry Novej scény a od roku 1978 s prestávkami pôsobí v Slovenskom národnom divadle v Bratislave. Vo filme sa po prvýkrát objavila ako dvadsaťročná v poviedkovom filme Motív pre vraždu.

Zdena Studenková sa od osemdesiatych rokov až po súčasnosť vypracovala na výslnie hereckých hviezd. Jej súkromie sa často pretriasa aj v bulvárnych médiách. Pozornosť priťahovala aj svojím vzťahom s Braňom Kostkom, ktorý je od nej o 17 rokov mladší. Sú však spolu už dvadsať rokov.

Atraktívna herečka má za sebou zaujímavý život. Ako sama priznáva, práve zážitky formujú aj jej umenie.

„Zážitky sa vám vždy dokážu vynárať. To je princíp herectva, že máte niečo zažité a jednoducho otvoríte tú skrinku a zistíte: tu mám uložený tento pocit a spomeniete si naň. Najviac zo všetkého človek potrebuje zážitky.“

3× Zdena Studenková

  • počas strednej školy pracovala u reštaurátora Alberta Leixnera
  • je rozvedená, s režisérom Stanislavom Párnickým má dcéru Simonu
  • venuje sa aj písaniu kníh pre deti
Zdena Studenková

Zdena Studenková účinkovala v mnohých televíznych a divadelných inscenáciách a v slovenských aj českých filmoch.

Fotogaléria
V divadelnej hre Leni stvárnila Zdena...
Zdena Studenková.
+3Herečka Zdena Studenková s koňom Goverom pri...

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #jubileum #herečka #Zdena Studenková