Žitný: Povolanie právnika je nebezpečné

Bezpečnostný analytik Milan Žitný hovorí, že profesia ľudí poskytujúcich právne služby nie je jednoduchá, zvlášť, ak sa ich prípad týka veľkých peňazí.

15.04.2013 20:05
debata (8)

Je povolanie právnika také nebezpečné, že sa má obávať o život?
Je to nebezpečné povolanie už len tým, s akou klientelou prichádzajú títo ľudia do styku. Zastupujú svojich klientov vo vzťahu k zákonu, ale niekedy aj vo vzťahu, povedzme, k zločincom. Vybavuje sa mi prípad advokátky, ktorú kolega požiadal, aby jej mandant zmenil výpoveď v istej trestnej kauze a potom ju šikanovala samotná advokátska komora, že spolupracovala s políciou. To je tiež jeden z prípadov, keď sa dostávajú do konfliktu s prostredím, ktoré porušuje zákony. Takže advokát to nemá jednoduché, najmä, keď sa jeho prípad týka veľkých peňazí.

Právničku Kolesárovú pri útoku páchateľ neolúpil, je pravdepodobné, že išlo o skutok súvisiaci s jej prácou?
Keďže to bol útok bez olúpenia, je vysoká pravdepodobnosť, že to súviselo s jej povolaním. Čo iné si o tom myslieť.

Sú viac ohrození právnici, ktorí sa venujú skôr obchodným ako trestným sporom?
Zavraždený Ernest Valko nebol trestný právnik, aj keď bude polícia hovoriť, že to bola lúpež a len nešťastnou náhodou ho zastrelili. Jeho dom mohli vylúpiť v priebehu dňa. Podľa mňa čakali na neho až donesie to, čo chceli. Z jeho domu nič nezmizlo. Polícia bude hovoriť, že páchatelia sa zľakli, preto ušli. Možno. Ak si zoberieme aj násilnú smrť manžela právničky, tak to evokuje veľmi silné indície sprisahaneckého prostredia.

Jej manžel Juraj Kolesár predsa spáchal samovraždu.
Otázka je, prečo? Sudca Juraj Majchrák takisto spáchal samovraždu a bolo to pod ťarchou toho, čo na neho doliehalo a zjavne to súviselo nielen so psychickou dispozíciou, ale aj s jeho profesiou. Aj sudcovia sú vystavení podobnému riziku, ako advokáti.

Mali by mať ľudia poskytujúci právne služby vyššiu mieru ochrany?
Tomu človeku to už život nevráti. Ochrániť ich nemožno. Na určitú dobu môžu dostať zvýšenú ochranu, ale nie na celý život. Advokáta sotva nahovoríte, aby išiel do programu na ochranu svedkov niekde do cudzej krajiny. Stratil by klientelu a musel by sa vzdať svojej profesie.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba