o projekte  | kritériá  | partneri  | PROJEKTY  | kampane  | reklama  | pridajte osobnosť  | kontakt  
Národná agentúra ISSN pridelila portálu
www.osobnosti.sk
ISSN 1338-2403

 
Denne aktualizované.
Osobnosti.sk (online)
 
Aj Vy máte možnosť podporiť Osobnosti.sk svojimi darmi a príspevkami zaslanými na účet občianskeho združenia Osobnosti.sk
4010825928 / 7500 - číslo účtu občianskeho združenia Osobnosti.sk
 
Vítam aktivitu projektu osobnosti.sk a páči sa mi. Častokrát totiž zanedbávame osobnosti vo vzťahu k svojej vlastnej histórií aj vo vzťahu k Slovensku. Cez osobnosti sa poznajú národy a štáty. Osobnosti sú ľudia, ktorí dokážu robiť nielen pre seba, ale aj pre okolie a navyše z ich práce čerpá celá spoločnosť.
Ivan Gašparovič, prezident Slovenskej repulibky
 
Osobnosti sú ľudia, ktorí sa zapísali do dejín a sú autormi niečoho, čo je trvalé a nemá pominuteľnú hodnotu. Čas ukáže najlepšie, ako to vlastne v skutočnosti je. Pretože ozajstné osobnosti nezapadnú prachom.
Ján Filc, člen Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja
 
Pre mňa je osobnosťou Slovensko ako také. Myslím si, že Slovensko si zaslúži titul osobnosti. A na Slovensku sú to ľudia, ktorí nás takto reprezentujú.
Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru
 
Projekt Osobnosti.sk si veľmi vážim. Považujem za dobré, že vznikol a že sa etabloval v našom spoločenskom prostredí. Naši ľudia sa takto pripomenú ďalším. Možno to budú pre niekoho vzory, ktoré budú chcieť dosiahnuť. Lebo títo ľudia pomaly, ale isto zaniknú.
prof. MUDr. Pavel Traubner, PhD., dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského
 
Žijeme v dobe, kedy sa osobnosťami stávajú produkty mediálnych kampaní a hviezdy rôznych reality show. Naozajstný význam pojmu osobnosť degraduje. Skutočné osobnosti sú často krát v úzadí a málokedy poznáme práve ich názor na rôzne problematiky našej spoločnosti. Aj z týchto dôvodov vznikla asi pred troma rokmi myšlienka zrealizovať projekt Osobnosti.sk.
Ing. Viliam Koza, autor projektu, predseda o.z. Osobnosti.sk

Tlačová konferencia k spusteniu internetového portálu Osobnosti.sk.


 
v menách všade 




A B C D E F G H I J K L M N O P P R S T U V W Z

 

.: NAPOSLEDY PRIDANÍ

Peter Machajdík
František Kollárik
Margita Harangozó-Tölgyessyová
Peter Šebej
Eugen Klimo
Eugen Botoš
Vojtech Pohanka


    . veda a vzdelanie
    . spoločnosť
    . politika
    . kultúra a umenie
    . šport
    . médiá
    . biznis




hotelyms.sk


24hod.sk - denník pre všetkých




 Jaro Filip / hudba / tváre a hlasy / divadlo, film, TV

Jaro Filip

Jaro Filip
skladateľ, režisér, humorista, dramaturg, herec, spevák ... Človek hromadného výskytu

* 22.06.1949 Hontianske Moravce
11.07.2000 Bratislava
vzdelanie

1977 - 1980 VŠMU v Bratislave - odbor filmová a televízna scenáristika a dramaturgia
Žilinské hudobné konzervatórium

životopis

Jaro Filip vyštudoval filmovú a televíznu scenáristiku a dramaturgiu na VŠMU. V rokoch 1977 - 1980 pracoval ako redaktor Slovenského rozhlasu, neskôr ako dramaturg Poetického súboru Novej scény v Bratislave. Ako herec pôsobil v divadle „U Rolanda“.
Od roku 1981 bol dramaturgom a hercom Divadla pre deti a mládež v Trnave.
Od konca 60-tych rokov spolupracoval so špičkovými slovenskými a českými hudobníkmi (Dežo Ursiny, Richard Müller, Hana Hegerová, Iva Bittová, Jiří Stivín, Jaromír Nohavica, Ex We Five, Provisorium, YPS atď.).
V 90-tych rokoch začínal v slobodnom povolaní, neskôr založil produkčné agentúry Filipson a For Media.
Dlhé roky sa herecky, hudobne a autorsky podieľal na predstaveniach Milana Lasicu a Júliusa Satinského. Skomponoval desiatky scénických hudieb k divadelným a televíznym inscenáciám, skomponoval filmovú hudbu k hraným i dokumentárnym filmom (Rivers of Babylon, Citová výchova jednej Dáše, Čarbanice, Času je málo a voda stúpa a i.). Autorsky, režijne a herecky spolupracoval na desiatkach autorských zábavných rozhlasových (Fun Radio, Radio Twist, SRo) a televíznych programoch (STV, Markíza, TV Luna, VTV).
Ako herec sa predstavil v slovenských a českých inscenáciách a filmoch (napr.: O sláve a tráve, Albert, Iba deň).
Jaro Filip nás opustil 11. júla 2000 na následky rozsiahleho infarktu srdcového svalu.

Ocenenia:

Cena ministra kultúry SR mu bola udelená in memoriam za neobyčajný a mnohostranný umelecký talent a osobité umelecké aktivity, schopnosť tímovej spolupráce s výraznými slovenskými a českými umelcami, ako aj za výnimočné osobnostné a charakterové vlastnosti a postoje.

tvorba

Diskografia:

1998 Ten, čo hrával s Dežom
1996 Cez okno
1996 Meditation for Piano - meditačná hudba s originálnymi prírodnými zvukmi

Spolupráca s Richardom Müllerom:

1999 Koniec sveta
1998 Nočná optika
1996 LSD
1994 33

Spolupráca s Milanom Lasicom a Júliusom Satinským:

Sťahovaví vtáci
Pred popravou
1987 My
1981 Bolo nás jedenásť
S vetrom o preteky

Spolupráca s Dežom Ursínym:

1994 Príbeh
1992 Ten istý tanec
1991 Do tla
1990 Momentky
1987 Na ceste domov
1986 Zelená
1981 Modrý vrch
1979 Nové mapy ticha
1978 Pevnina detstva
1973 Dežo Ursíny & Provisorium

Filmová hudba:

1998 Film "Rivers of Babylon" - Extrémne trpká komédia o dravcovi, ktorého od vás neoddeľuje žiadna mreža (Na motívy rovnomenného románu Petra Pišťanka)
1997 Dokumentárny film "Času je malo a voda stúpa"
1982 Film "Čarbanice"
1980 Film "Citová výchova jednej Dáši"

Scénická hudba:

1985 Hudba k inscenáciám Činohry Slovenského národného divadla a Novej scény v Bratislave
1984 Dvaja
1984 Výnosné miesto
1984 Tri sestry
1983 Cyrano z Bergeracu
1983 Komik
1983 Marysa
1980 Belasé kone na červenej tráve
1980 Pokus o lietanie
1978 Leocadia

Ďalšie projekty:

Hudba k televíznemu seriálu "Silvánovci"
Hudba k TV inscenácii: Carlo Goldoni - Prefíkaná vdova

Spolupráca s divadlami:

Divadlo U Rolanda
Divadlo pre deti a mládež v Trnave
Divadlo West
Nová scéna
Slovenské národné divadlo
Štúdio S
Prešovské divadlo

Divadelné postavy:

Kone sa strieľajú (Rocky)
Muž ako muž (Galy Gay)
Prostáčik (Gordon, Angličan)
1985 Kvinteto (klavirista)
1983 Finta (Tom)
1983 Kaukazsky kriedovy kruh (spevák)
1983 Ako sme sa hľadali (vojak a učiteľ)
1982 Charlie (Zloduch a Študent)
1982 Hamlet III. (Fengo)
1981 Commune de Paris (Pepe)
1981 Svadba Krecinskeho (Krecinskij)
1978 Teta na zjedenie (Bouda)

Divadelné predstavenia a projekty:

Nikto nie je za dverami - Kabaretný program Štúdia S
Hudobná, herecká a autorská spolupráca s Milanom Lasicom a Júliusom Satinským
Deň radosti - divadelné predstavenie Štúdia S
Autor a interpret piesni, postava Klaviristu, spolupráca s Milanom Lasicom a Júliusom Satinským
Jubileum - divadelné predstavenie Štúdia S
Autor a interpret piesni, spolupráca s Milanom Lasicom a Júliusom Satinským
Sneh sa smial až padal - muzikál
Autorská spolupráca s Dežom Ursínym

Filmové postavy:

1984 Hraný film - O sláve a tráve - muž v montérkach
1987 Televízny film - Albert - Albert
1988 Hraný film - Iba deň - Stano

články linky
  Od smrti Jara Filipa prešlo 14 rokov: Na čo nezabudli Lasica, Piško, Šišková a ď
  Pred desiatimi rokmi zomrel Jaroslav Filip
  Jaro Filip dostal v hudobnom nebíčku zadosťučinenie
  Skladby Jara Filipa spojili mnohých slovenských hudobníkov
  Muzikanti spomínajú na Jara Filipa
  Jaro Filip v Prahe
  Jaro Filip na Hrade – vernisáž výstavy

 Staršie články o osobnosti >>
  Stránka venovaná Jarovi Filipovi
  Jaro Filip - akordy a diskografia
       
doplňte alebo opravte informácie doplňte linky

Zdroj: www.jarofilip.sk


Verzia pre tlač
       

  Dnes je 23.10.2014

  Narodeniny/výročie  
  23.10.  Katarína Poláková
  23.10.  Michal Ninčák
  24.10.  Jozef Ráž
  24.10.  Jiří Brdlík
  24.10.  Štefan Moyses
  25.10.  Dušan Jamrich
  25.10.  Miroslav Noga
  25.10.  Milan Ivanka

  Dnes má meniny
  Alojzia

  Zajtra má meniny
  Kvetoslava



    za október 2014

  Pavol Janík (1320)
  Oľga Janíková (1294)
  Oľga Chodáková (1276)
  Ivan Chodák (1271)
  Ivan Chodák (1243)
  Ľudovít Štúr (1155)
  Janko Kráľ (739)
  Andrej Sládkovič (604)
  Milan Rastislav Štefánik (580)
  František Kele (576)
  Samo Chalupka (553)
  Janko Matúška (446)
  Renáta Zmajkovičová (423)
  Marcel Forgáč (383)
  Daniela Švecová (362)
  Ján Kollár (362)
  Ján Botto (345)


   pozrite si poradie TOP 51
   rebríček je zostavený podľa    návštevnosti osobností


  2286

  osobností
  v databáze portálu


KTO je KTO?
a
KTO bol KTO?
na Slovensku




 

(c) 2004 - 2010 Občianske združenie Osobnosti.sk | Powered and designed by NWS