o projekte  | kritériá  | partneri  | PROJEKTY  | kampane  | reklama  | pridajte osobnosť  | kontakt  
Národná agentúra ISSN pridelila portálu
www.osobnosti.sk
ISSN 1338-2403

 
Denne aktualizované.
Osobnosti.sk (online)
 
Aj Vy máte možnosť podporiť Osobnosti.sk svojimi darmi a príspevkami zaslanými na účet občianskeho združenia Osobnosti.sk
4010825928 / 7500 - číslo účtu občianskeho združenia Osobnosti.sk
 
Vítam aktivitu projektu osobnosti.sk a páči sa mi. Častokrát totiž zanedbávame osobnosti vo vzťahu k svojej vlastnej histórií aj vo vzťahu k Slovensku. Cez osobnosti sa poznajú národy a štáty. Osobnosti sú ľudia, ktorí dokážu robiť nielen pre seba, ale aj pre okolie a navyše z ich práce čerpá celá spoločnosť.
Ivan Gašparovič, prezident Slovenskej repulibky
 
Osobnosti sú ľudia, ktorí sa zapísali do dejín a sú autormi niečoho, čo je trvalé a nemá pominuteľnú hodnotu. Čas ukáže najlepšie, ako to vlastne v skutočnosti je. Pretože ozajstné osobnosti nezapadnú prachom.
Ján Filc, člen Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja
 
Pre mňa je osobnosťou Slovensko ako také. Myslím si, že Slovensko si zaslúži titul osobnosti. A na Slovensku sú to ľudia, ktorí nás takto reprezentujú.
Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru
 
Projekt Osobnosti.sk si veľmi vážim. Považujem za dobré, že vznikol a že sa etabloval v našom spoločenskom prostredí. Naši ľudia sa takto pripomenú ďalším. Možno to budú pre niekoho vzory, ktoré budú chcieť dosiahnuť. Lebo títo ľudia pomaly, ale isto zaniknú.
prof. MUDr. Pavel Traubner, PhD., dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského
 
Žijeme v dobe, kedy sa osobnosťami stávajú produkty mediálnych kampaní a hviezdy rôznych reality show. Naozajstný význam pojmu osobnosť degraduje. Skutočné osobnosti sú často krát v úzadí a málokedy poznáme práve ich názor na rôzne problematiky našej spoločnosti. Aj z týchto dôvodov vznikla asi pred troma rokmi myšlienka zrealizovať projekt Osobnosti.sk.
Ing. Viliam Koza, autor projektu, predseda o.z. Osobnosti.sk

Tlačová konferencia k spusteniu internetového portálu Osobnosti.sk.


 
v menách všade 




A B C D E F G H I J K L M N O P P R S T U V W Z

 

.: NAPOSLEDY PRIDANÍ

Anton Bezák
Margita Klobušická
Ivan Ďuriš
Ján Cuper
Andrea Turčanová
Ľudovít Fuchs
Michal Albert


    . veda a vzdelanie
    . spoločnosť
    . politika
    . kultúra a umenie
    . šport
    . médiá
    . biznis




hotelyms.sk


24hod.sk - denník pre všetkých




 Božidara Turzonovová / divadlo, film, TV

Božidara Turzonovová

Božidara Turzonovová
herečka, VŠ profesorka, bola prvou dekankou Fakulty dramatických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici

* 1942 Sofia, Bulharsko
vzdelanie

1963 VŠMU v Bratislave

životopis

Božidara Turzonovová je dcérou srbskej matky a macedónskeho otca, vyrastala však na Slovensku. Od detstva navštevovala dramatický krúžok, pôsobila v detskom rozhlasovom súbore a venovala sa hre na klavír. Počas štúdia na VŠMU debutovala vo filme Most na tú stranu, kde si zahrala aj so svojím manželom, hercom Jozefom Adamovičom.
Po absolvovaní štúdia sa stala členkou SND. Do povedomia filmových divákov sa zapísala najmä ako predstaviteľka opernej speváčky Emy Destinovej v Krejčíkovom filme Božská Ema. Hrala tiež v úspešnej inscenácii Na skle maľované, v Tajovského Ženskom zákone, v Albeeho Krehkej rovnováhe či Barčovom Mastnom hrnci.
V súčasnosti hosťuje v nitrianskom Divadle Andreja Bagara. Okrem toho pracuje v rozhlase a dabingu, učí herectvo a je predsedníčkou festivalového výboru Art Filmu. Nakrúca televízny seriál Panelák.
Božidara Turzonovová má dve dcéry.

Ocenenia:

1977 Najlepšia herečka (Anketa časopisu Film a divadlo)
1978 Najpopulárnejšia herečka (Anketa časopisu Film a divadlo)
1979 Titul zaslúžilá umelkyňa
1982 Najpopulárnejšia herečka (Anketa časopisu Film a divadlo)
1984 Cena za najlepší herecký výkon (XXII. Českých a slovenských filmov Banská Bystrica)
1997 Český lev – nominácia za najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej role za film Orbis Pictus
2007 cena Literárneho fondu za celoživotnú tvorbu
2007 Pribinov kríž II. triedy za významné zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky

tvorba

Filmografia:

1961 Most na tú stranu (Eva)
1964 Senzi mama (Tvrdoňová)
1970 Eden a potom (Marie-Eva)
1971 Hájnikova žena, Hry lásky šálivé (Sandra), Parížski mohykáni
1972 Kým kohút nezaspieva, Akce Bororo (Zuzana), Podezření
1973 Akce Bororo (Zuzana Keterová)
1974 Adam Šangala
1975 Vivat, Beňovský!, Kean
1976 Bouřlivé víno (Kateřina), 10 % nádeje (Rajterová), Plukovník Chabert, Prázdniny u starej mamy
1977 Amok, Bludička (Katarína), Příběh lásky a cti (Karolina Světlá), Penelopa (reštaurátorka Eva Kamenická), Rusalka (cudzia kňažná)
1978 Tosca (Tosca), Na vysokej skale
1979 Božská Ema (Emma Destinová), Barbora Rosselová, Poviem mu to sám, Sonatína pre páva, Vojvodkyňa z Amalfi
1980 Odveta (Kučerová), Na skle maľované
1981 Zralé víno (Janáková)
1982 Život bez konca
1983 Anděl s ďáblem v těle (madam Gabriela)
1984 Noc smaragdového měsíce (Marie), Poviem jej to sám
1985 Sachsens Glanz und Preußens Gloria (Henriette Amalie), Ideálny manžel, Kamenný chodníček
1986 Mladé víno (Janáková), Viktória
1987 A čo ja, miláčik? (Margita Pokorná), Stará teheľňa, Víkend za milión (Magda Veselá)
1988 Křeček v noční košili (matka), Anděl svádí ďábla (madam Gabriela), Mesto Anatol, Letiace tiene, Parazit
1990 Marta a já (Róza)
1991 Tajomstvo alchymistu Storitza (Roderičová), Trpký voz nádeje
1994 Maťo Palica, Zo života dona Juana
1996 Suzanne (Denyho matka), Zázračná láska, Zlodejka
1997 Orbis Pictus (Marta), Alergia, Blúznenie srdca a rozumu, Germinie
1999 Praha očima (matka), Zborovňa (Matulová)
2000 Der Lebensborn – Prameň života (matka Grétky), Čajová šálka lásky
2002 O svadobnej krajke
2003 O svatební krajce (babička)
2004 Zostane to medzi nami (Božidara)
2005 Adam Šangala

Dabing:

1970 Eden a potom (Marie-Eva)
1976 Krátky život (Šarotka)
1987 Cikánka Aza
1982 Kočka (Anna)
1989 Právo na minulosť (Věra)

články linky
  Božidara Turzonovová: Dnes hráme všetci, ale nie je to vždy kumšt
  Javorková, Jamrich a Turzonovová presedlajú na trnavské divadlo
  Božidara Turzonovová: Niektoré naše seriály sú lepšie ako oscarové filmy
  Ceny Literárneho fondu má Turzonovová, Vášáryová i Dočolomanský

 Staršie články o osobnosti >>
       
doplňte alebo opravte informácie doplňte linky

Zdroj: www.cfn.cz, www.csfd.cz . Spracovala M. Remiašová


Verzia pre tlač
       

  Dnes je 23.08.2014

  Narodeniny/výročie  
  23.08.  Ján Sládek
  23.08.  Dušan Samo Jurkovič
  23.08.  Ladislav Gerhartd
  24.08.  Ján Baláž
  24.08.  Milo Urban
  24.08.  Emília Juhásová
  24.08.  Vladimír Kašuba
  24.08.  Stanislav Háber
  25.08.  Fedor Jagla
  25.08.  Marián Vranovský
  25.08.  Marián Mihalik
  25.08.  Jindřich A. Valšík
  25.08.  Karol Virsík

  Dnes má meniny
  Filip

  Zajtra má meniny
  Bartolomej



    za august 2014

  Oľga Janíková (517)
  Pavol Janík (485)
  Oľga Chodáková (468)
  Ivan Chodák (463)
  Ivan Chodák (463)
  Peter Pelegrini (343)
  Renáta Zmajkovičová (288)
  Marcel Forgáč (273)
  Jozef Novák-Marcinčin (230)
  Marika Gombitová (208)
  Monika Flašíková - Beňová (199)
  Miroslav Trnka (190)
  Peter Sagan (181)
  Dara Rolins (176)
  Ľudovít Štúr (169)
  Jozef Vajda (157)
  Vladimír Dzurilla (144)


   pozrite si poradie TOP 51
   rebríček je zostavený podľa    návštevnosti osobností


  2278

  osobností
  v databáze portálu


KTO je KTO?
a
KTO bol KTO?
na Slovensku




 

(c) 2004 - 2010 Občianske združenie Osobnosti.sk | Powered and designed by NWS